Välkomna besked om RUT, pensioner och datalagring

Mona gjorde det mesta rätt. Kul att hon har ändrat sig om hushållsnära tjänster.

Idag meddelade de rödgröna att överklassen inte kommer att få göra avdrag för hushållsnära tjänster efter valet. Ett välkommet besked. Mona Sahlin gjorde bra ifrån sig i Aktuellt i debatten med Fredrik Reinfeldt. Det går att skapa fler jobb med de pengarna i skolan eller äldreomsorgen. Det enda Mona missade var att påpeka att de ROT-avdrag som har funnits tidigare har varit ett instrument att få fart på konjunkturen. Å andra sidan gav hon klara besked att framtidens rotavdrag kommer att ha en miljöbonus och vara tillgänglig för boende i hyresrätt. Bra så. Det är genom att svara på vad som kommer att ske i framtiden de rödgröna vinner regeringsmakten.

Det är mest höginkomsttagare som har använt möjligheten till avdrag, vilket jag skrivit om tidigare. De har råd att köpa tjänsterna ändå. Det är viktigt att säga eftersom Reinfeldt vill få det till att jobben kommer att försvinna eller bli svarta igen. Om överklassen är benägen att begå skattebrott och anställa svart, varför skal vi då ge dem förmåner som sänkt skatt? Är det så vi skall bekämpa brott? Skall Hells Angels få subventionerad motorolja? Skall fortkörare få sänkt fordonsskatt om de bara kör 10 km/h för fort istället för 30 km/h för fort?

Låt gärna de rika köpa städhjälp men kom inte och begär att vi andra skall betala halva notan åt dem. Så länge gamlingarna i Timrå inte får dricka så mycket kaffe de vill skall inte skattepengar gå till att klippa överklassens gräsmattor i Täby.

Föga förvånande visar statistik från SCB att åtta av tio som jobbar som städare på hotell och kontor i Stockholm är födda utomlands. Är det på grund av diskriminering på arbetsmarknaden eller har utländska medborgare ett genetiskt sug att ha det snyggt och rent omkring sig och därför är extra lämpliga att jobba som städare. I så fall borde det vara väldigt rent utomlands.

De rödgröna gav även ett entydigt besked till pensionärerna idag: arbete och pension skall beskattas lika. Tyvärr gavs inget besked när det skall vara genomfört.

Vänsterpartiet meddelade också att kritiken mot datalagringsdirektivet kvarstår. Efter en tids tveksamma uttalanden slår nu partisekreterare Anki Ahlsten tydligt fast:

Vänsterpartiets uppfattning är att Sverige inte ska implementera datalagringsdirektivet.

Gott så. De som har förhandlat för oss i samarbetsgrupperna har gjort ett bra jobb. Den utlovade öppenheten har dock lyst med sin frånvaro.

Läs även Jens Holm om datalagringsdirektivet.

Några borgerliga i Göteborgs kommunfullmäktige som inte håller med Vänsterpartiet är: Joakim Olinder (M), Carina Liljesand (KD) och Helene Odenjung (FP). Bra att konfliktlinjerna i politiken blir tydliga. Kul också att de beklagar att Vänsterpartiet har fått för mycket att säga till om i det rödgröna samarbetet. Det måste ses som ett erkännande även om borgarna kommer att säga att Vänsterpartiet har fått för mycket inflytande i alla regeringar som har en statsminister som heter något annat än Reinfeldt i efternamn.

Media: DN, GP, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, Svt, SSD, SSD, GP,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer

Lägg till din →

  1. Karl-Otto Hultstrom 07 mars 2010 — 04:38

    Det ar val tvart om far man hoppas. Just genom att ge besked om vad som kommer at att ske vid ett ev maktskifte skrammer hon forhoppningsvis bort majoriteten av valjare.

  2. Aron Mathiasson 03 mars 2010 — 17:41

    Kent Karlsson :
    Intressant det här, en ny rapport som Almega säger sig tagit fram tillsammans med SCB visar det här: Nästan tre fjärdedelar – 71 procent – av de som utnyttjar Rut-avdraget är låg- eller medelinkomsttagare. Det visar nya siffror från SCB och Almega. Under 2008 beviljades 92.465 personer skattereduktion för hushållsnära tjänster. 24,2 procent av dessa var låginkomsttagare och 46,6 procent medelinkomsstagare. Höginkomsttagarna utgör dock en procentuellt lägre del av befolkningen, vilket betyder att de därmed får en högre representationen i förhållande till andra grupper. Statistiken gäller fördelningen för inkomståret 2008. Det var innan den nya fakturamodellen infördes och skattelättnaden fortfarande kom först med deklarationen. Spridningen bland befolkningen tror Lindberg har ökat ännu mer sedan dess. -Jag tror att det framförallt är bland barnfamiljer det ökar, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega. Det ligger enligt Almega bakom den missvisande bild av att det framförallt skulle vara höginkomsttagare som köpte hushållsnära tjänster.”
    Här en ren SCB rapport för samma år: Pressmeddelande från SCB 2010-02-11 09:30 Nr 2010:27 Skatter och taxerade inkomster 2008: Hushållsnära tjänster ökade i popularitet 92 000 personer fick skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Det är dubbelt så många som 2007. Det totala beloppet som skatterna reducerades med ökade ännu mer, från 120 miljoner till 440 miljoner kronor. Ökningen förklaras till stor del av att möjligheten till skattereduktion infördes den 1 juli 2007 och således gällt halva år 2007 och hela 2008. Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster. Det är stora skillnader mellan kommunerna. I kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent. I kommunerna Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Varför skiljer sig dessa rapporter på så många punkter? Eller är det Almega som ägnar sig åt en väldigt fri tolkning av resultatet? Är det här ännu ett försök att dribbla med siffror som Alliansen utvecklat till en konstart?

    Jag antar att du läst på aftonbladets sida om vilka som utnyttjar reduktionen. Den redovisning som Almega presenterar där redovisar de som tjänar 200000-500000kr/mån som en grupp. Det är en jävla skillnad på att dra in 16700kr i månaden och 41600kr. Jag är tveksam till att de är de som har mellan 200000 och 350000 om året som står för en betydande del av spannets avdrag.

    Du kan inte räkna folk som tjänar över 30000kr/mån som medelinkomsttagare.

  3. haveyouright21 03 mars 2010 — 12:27

    Ta fram palmes politik,Mona…

  4. Jag är ensamstående pappa med två barn.
    Hade inte kunnat ha hjälp med städningen utan avdraget, nu kostar det mig 1500 i månaden för städning två gånger.. Jag prioriterar bort annat för att inte vara så trött och ständigt ha detta att jag borde städa över mig.
    Både jag o barna som har en piggare o gladare pappa är så nöjda. Jag har städat i hela mitt liv, är nu 41 och så glad att slippa det stora, räcker gott att plocka och dammsuga undan det värsta. Att de sedan får rent på ställen jag ansett är omöjliga är bara ett bevis på att de är professionella och jag amatör!
    Men utan avdraget så blir det att städa själv eller leta någon som kan göra det svart.. hade jag aldrig tänkt innan men nu vill jag inte vara utan detta!

    Och nää, har aldrig sett mig som höginkomsttagare men prioriterar vad jag lägger slantarna på.. i denna fråga så skiljer jag mig från vänsterpartiet!

    • Jöran Fagerlund 03 mars 2010 — 08:23

      Då tillhör du en liten minoritet av låginkomsttagare. Jag kan inte ge dig råd hur du skall leva ditt liv. De flesta låginkomsttagare ”går back” på att köpa städhjälp. Det tar längre tid att jobba ihop lönen för att kunna köpa städhjälp än det tar att städa. Även med avdrag.

      Om avdraget slopas kan dina barn få bättre förskola/skola. Du kan få bättre kollektivtrafik och hinna hem tidigare. Bor du i Göteborg kommer Vänsterpartiet att hålla priset på månadskortet lågt så att du får lite pengar över du kan lägga på städhjälp om du vill.

      Vi moraliserar inte över att folk köper städning eller går på restaurang. Vi ser bara ingen poäng att den skall skattesubventioneras. Det blir dyrt och går mest till de som ändå har råd.

      Du är ett undantag.

  5. Jonas Scherman 03 mars 2010 — 02:58

    En detalj bara! Det är sant att till stor del höginkomsttagare som nyttjar avdraget, men avdraget är inte för dem utan för de som utför arbetet! Kul att du finner det fri och fröjd att folk förlorar sina jobb! Tusentals jobb, och att vitt blir svart igen! Men vad gör man inte för lite snabba populistiska poäng inför stundande val!

    • Jöran Fagerlund 03 mars 2010 — 08:45

      Med vår politik får mångdubbelt fler jobb. Allt har en alternativkoatnad. Samhället kan lägga skattemedel på att städa överklassens hem eller på förskolelärare. Både för välfärden och att minska arbetslösheten är det senare att föredra.

      Jag förstår inte vad du menar med kommentaren om vem som får göra avdrag. Det är den som köper tjänsten som får sänkt skatt.

      • Jonas Scherman 03 mars 2010 — 12:41

        Förstår att du inte förstår komentaren för att du har fullständigt stirrat dig blind på den som köper och inte den som utför!

        Den som utför betalar nu också skatt (både du och jag vet att denna sekor har varit bedrövligt svart), den som köper får tid till annat, t.ex att jobba en timme extra och på så vis också bidra ytterligare till samhället! Förresten vem säger att en
        förskolelärare inte kan utnyttja detta också! Nu finns ju den möjligheten också iom att det är så pass billigt (100-125 kr i timmen efter reduktion är billigt även för en förskolelärare och barnfamiljer).

        Det finns en winwin situation här som gynnar alla, och där en reformen bär sig själv!

        Höginkomsttagare kommer alltid undan, det är ingen hemlighet! Du kan tjata dig blå om att avdraget görs av den som köper tjänsten, men det är likt förblånat den som utför tjänsten som får jobb, jobb som du vill ta bort, göra svart och en sektor mer eller mindre åter blir kriminell!

        Nej, ja vet att vi inte skall använda skattemedel till att få höginkomstagare att sluta anlita svart städ, det gör de iallafall, utan Rut skall vara ett instrument för samhället att få folk till arbete.

        Varför är du så blockerad? Jag vet att vänsterstyre kan ge mycket jobb, inge otal om det, men angående Rut så har ni fel! Under tiden ni gör en ideologisk anka av detta förlorar folk sina jobb! Loselose situation kallar jag det!

  6. Kent Karlsson 02 mars 2010 — 23:53

    Intressant det här, en ny rapport som Almega säger sig tagit fram tillsammans med SCB visar det här: Nästan tre fjärdedelar – 71 procent – av de som utnyttjar Rut-avdraget är låg- eller medelinkomsttagare. Det visar nya siffror från SCB och Almega. Under 2008 beviljades 92.465 personer skattereduktion för hushållsnära tjänster. 24,2 procent av dessa var låginkomsttagare och 46,6 procent medelinkomsstagare. Höginkomsttagarna utgör dock en procentuellt lägre del av befolkningen, vilket betyder att de därmed får en högre representationen i förhållande till andra grupper. Statistiken gäller fördelningen för inkomståret 2008. Det var innan den nya fakturamodellen infördes och skattelättnaden fortfarande kom först med deklarationen. Spridningen bland befolkningen tror Lindberg har ökat ännu mer sedan dess. -Jag tror att det framförallt är bland barnfamiljer det ökar, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega. Det ligger enligt Almega bakom den missvisande bild av att det framförallt skulle vara höginkomsttagare som köpte hushållsnära tjänster.”

    Här en ren SCB rapport för samma år: Pressmeddelande från SCB 2010-02-11 09:30 Nr 2010:27 Skatter och taxerade inkomster 2008: Hushållsnära tjänster ökade i popularitet 92 000 personer fick skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Det är dubbelt så många som 2007. Det totala beloppet som skatterna reducerades med ökade ännu mer, från 120 miljoner till 440 miljoner kronor. Ökningen förklaras till stor del av att möjligheten till skattereduktion infördes den 1 juli 2007 och således gällt halva år 2007 och hela 2008. Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster. Det är stora skillnader mellan kommunerna. I kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent. I kommunerna Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Varför skiljer sig dessa rapporter på så många punkter? Eller är det Almega som ägnar sig åt en väldigt fri tolkning av resultatet? Är det här ännu ett försök att dribbla med siffror som Alliansen utvecklat till en konstart?

Lämna en kommentar