Framgång för Obama lämnar mycket att önska för folkflertalet i USA

Så fick då president Obama igenom sitt första stora politiska förslag: sjukvårdsreformen. Det är utan tvekan ett stort politiskt framsteg för presidenten. Hade han förlorat hade Obama varit skadeskjuten en lång tid framöver.

Politiskt är det svårare att avgöra hur stor framgång reformen egentligen är. Den är en urvattnad version av det förslag republikanerna presenterade som motförslag till Bill Clintons förslag till sjukvårdsreform på 90-talet. Dessutom tvingades Obama lova att inga federala medel skulle användas till aborter vilket ger reformen en unken eftersmak. Vad löftet får för konsekvenser för amerikanska kvinnors rätt till fri abort vet jag inte men det är illa nog att sådana bruna förslag måste kastas in för att blidka demokratiska ledamöter av representanthuset.

Det är klart att det är en framgång för folkflertalet i USA att de nu omfattas av en försäkring men någon allmän hälsovård som de flesta utvecklade ekonomier och demokratier har kan man inte kalla det. Jonas Sjöstedt beskriver problemet med det nya reformerade sjukförsäkringssystemet bra:

De stora vinnarna blir de privata sjukförsäkringsbolagen. Fortfarande är många försäkringar så dåliga att de inte täcker kostnaderna för avgörande behandlingar. Dessutom är systemet fullständigt ekonomiskt irrationellt och leder till ett stort slöseri på privata vinster, administration och advokater som bråkar med sjuka människor för att neka dem vård. Det problemet har i grunden inte åtgärdats. Det som skapas är ett dyrt och orättvist system jämfört med vad som finns i stort sett alla andra utvecklade länder.

Trots detta, det är ändå en seger för förnuftet. Men steget framåt är nog mindre än vad många tror.

Analysen av andra kan ge insikter om ens egen situation. I all diskussion om USA:s försäkringssystem har olika länders system jämförts. Det som får mest utrymme i skriverierna är USA närmar sig europeiska generella välfärdssystem. Det är förvisso sant men frågan är om inte Europa och Sverige är de som tar de största stegen för att Europas och USA:s välfärdssystem skall likna varandra. Här i Sverige tecknar fler och fler privata försäkringar när missnöjet med den svältfödda offentliga vården ökar. Apoteken säljs ut och skattemiljoner läggs på subventionerad städning hos överklassfamiljer medan vård och omsorg för de som behöver minskar.

Av någon anledning böjar jag, likt Jakob Hellman i klippet ovan, nynna på Cornelis Vreeswijks Ballad på en soptipp: ”för var dag blir det bättre men bra lär det aldrig bli…”

Bloggar: Jonas Sjöstedt, Svensson, Jerker Nilsson, Jinge, Johan Frick,

Media: GP, GP, GP,GP, GP, GP, GP, GP, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, Svd, SvdGP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, AB, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer

Lägg till din →

  1. Amer Al-bayya 22 mars 2010 — 22:37

    Assad: Israel, regionen betalar för kriget

    Anklagade Syriens president Bashar al-Assad Israel att betala Mellanöstern mot ett nytt krig, och inte i fred. Avgift kommer två dagar efter det att Israel genomför militära övningar som simulerar ett krig med Syrien.
    Al-Assad sade under ett möte med Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos Att Israel är inte seriöst att uppnå fred.
    Moratinos sade att Israel inte hade visat honom som du vill ha krig, och påpekade att han inte hörde något att slå på trumman för krig under sitt senaste besök i Israel, men hörde trummorna i fred.
    Syriens utrikesminister Walid Muallem sade på en presskonferens senare med Moratinos att Israel planterade klimatet i kriget i området genom att hota med att anfalla Iran, Libanon och Gaza, varning israelerna att kriget kommer att flytta till städerna, och uppmanade dem att återvända till sina sinnen och ta vägen till fred.
    Israeliska manövrar
    Varningarna kom två dagar efter att Syrien och Israel genomför militära manövrar i går i Negev öknen simulerar ett krig mot Syrien.
    Al-Jazeera korrespondent i Jerusalem, Elias Crum, övningarna ingår flygangrepp från flygplanet F-16 för att fastställa nivån på samordning mellan flygvapnet och vapen av armén i landet.
    Han tillade att den taktik som antogs i dessa spel berodde på en överraskning strejk och snabb platser och isolera den syriska luftvärnet och anti-tank missiler
    Korrespondenten påpekade att de övningar som ingår framsteg mot axeln och att den syriska luft landning av infanteriet krafter.
    Den Ramatkal Gabi Ashkenazi, den israeliska armén att den israeliska armén att förbereda sig för krig.
    Övningen sammanföll med en varning av israeliska försvarsministern Ehud Barak Av möjligheten att utbrott av öppet krig mellan Israel och Syrien kan utvecklas till ett regionalt krig om de stora länderna att nå en politisk uppgörelse mellan de två.
    Citerades av israeliska medier citerade Barak sagt – under ett möte måndagen den högsta ledningen av den israeliska armén – som i avsaknad av en uppgörelse med Syrien, ”Vi är utsatta att delta i militär konfrontation med upp till ett krig om öppen regionalism.”

    Stoppa AIPAC i USA…

  2. karl-otto hultström 22 mars 2010 — 14:39

    Jag tycker vi skall gratulera prisident Obama till hans stora framgång med sjukvårdsreformen. För USA är den unik. Men man kan ju alltid önska sig mer av allt. Detaljer kan väl alltid rättas till senare. Känner inte till hur förhållandet är i ditt önskeland men jag tvivlar på att t ex Nordkorea har ngt motsvarande.

    • Jöran Fagerlund 22 mars 2010 — 14:59

      Nordkorea som i ditt önskeland, till skillnad från mitt? Märkligt vid första anblick att dina moderata ideal hamnar hos Kim Jong Il.Samtidigt får man ju komma ihåg att moderaterna bildades för att motverka införandet av allmän och lika rösträtt i Sverige så det är väl därifrån din vurm för Nordkorea kommer.

Lämna en kommentar