USA behöver mer militärläckor och mindre oljeläckor

Notis. 90 000 dokument om USA:s krigföring i Afghanistan har läckt ut på wikileaks som avslöjade helikopterattacken på obeväpnade civila och journalister i Irak för en tid sedan. USA:s smutsiga krig framträder tydligt.

Mona Sahlin befinner sig i Afghanistan. Förhoppningsvis kommer hon hem med klara besked att den svenska truppen skall dras tillbaka omgående.

Andra har analyserat Afghanistan och Wikileaks bättre än jag. Exempelvis: Hans Linde, Ali Esbati, Jonas Sjöstedt, Jens Holm, Svensson och Jinge1 och 2.

Spekulationerna kring att BP:s VD Tony Hayward skall avgå har fått aktien att stiga på världens börser. Att avgå, och leva på en generös fallskärm, tycks vara det moderna sättet att ta ansvar. Är det inte rimligare att de ansvariga sitter kvar och ser till att jobbet blir gjort? Det är rimligare att stoppa löneutbetalningarna till de ansvariga till dess att de har stoppat oljeläckan.

Idag blev det tydligare än någonsin att det USA, och världen, behöver är mer militärläckor och mindre oljeläckor.

Läs alla mina inlägg om klimat, miljö, fred och solidaritet.

Media: GP1,2,3,4,5, DN1,2,3,4,5,6,7,8, Svd1,2,3,4,5,6,7,8,9,10, SVT1,2,3, AB1,2,3,4,5,6, EX1,2,3,4,5,6,7,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Om inlägget

Notiser, Politik

10 kommentarer

Lägg till din →

  1. Fler och färre?

    • Jöran Fagerlund 02 augusti 2010 — 14:35

      Jag skrev det från början efter som det lät bättre men rent faktiskt är det inte antalet oljeläckor som är problemet utan mängden olja. Därav ”mindre”.

      Samma sak med militärläckorna. Det är mer information som behöver läcka ut inte nödvändigtvis från fler källor.

  2. Amer Al-bayya 31 juli 2010 — 12:02

    STOP AIPAC NOW IN USA……..STOP THEM NOW….THEY ARE FOR POWER, MONEY AND CRIMES……

  3. Göteborgsk mutnisse 26 juli 2010 — 22:42

    Jag väntar bara på att Göran Persson ska ställas inför krigsrätt för att drivit in oss i detta förbannade krig. Det bläddras nu i dessa dokument men som vanligt inte av svenska journalister som köper in alla nyheter bearbetade och färdiga så de varken behöver tänka eller författa ett enda ord.

    Läser man istället utländsk media finner man bl a en ”drive-by shooting” där 16-åriga flickor och 75-åriga gubbar vid vägkanten blir nermejade för skojs skull. Facit 19 mördade och 50 sårade civilister. http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/26/afghanistan-war-logs-us-marines

    Död åt dessa djävlar!

    Videon ”Generation Kill” visar verklighetens vansinniga och mentalsjuka amerikanska soldater.

  4. Hoppas Mona får se en stening av en påstått otrogen kvinna ! Sånt kommer det bli många av om marken lämnas öppen åt talibanerna. Vi ska vara glada att USA är redo att offra sina soldater för att vi ska få leva utan talibaner här i Sverige också.
    Det är sogligt men sant att det är livsfarligt att vara amerikan och kristen. För att passa in i bloggvärlden ska man tydligen vara taliban.

  5. USA har faktiskt en demokratiskt vald president som heller inte ärvt sitt ämbete eller sitter på livstid.
    Det har inte Al-Quaida et. cons.

  6. da :
    Bengt, du missade att han som läckte helikopter videon nu är häktad och ska bli åtalad & lär troligen få ett hyfsat långt fängelsestraff som följd.
    USA är underbart.

    Han lär dock få en rättvis och öppen rättegång som det anstår en demokrati.

    I ett annat mindre demokratiskt (men kanske mer ”folkdemokratiskt”) land hade det säkerligen blivit en högst summarisk skenrättegång för syns skull om det inte blivit salt- och blygruvorna direkt. Nackskott hade varit slöseri med god arbetskraft.

  7. Bengt, du missade att han som läckte helikopter videon nu är häktad och ska bli åtalad & lär troligen få ett hyfsat långt fängelsestraff som följd.

    USA är underbart.

  8. Absolut!

    En fri press och ett fritt åsiktsklimat där alla får komma till tals är av godo!
    Men det gäller även att granska ”motståndarsidan” för ingen är ”oberörbar och helig”.

    Därför skall vi vara tacksamma att det går att ”läcka” i uSA utan att detta resulterar i nackskott eller andra efterräkningar för de som läcker…

    Skulle vara intressant om det också kom ut dokument om Al-Quaidas smutsiga krigföring och terrorattacker!

Lämna en kommentar