Jonas Sjöstedt mer aktuell än han önskat sig med Spanska brev

Jonas Sjöstedt signerar böcker på bokmässan.

Författaren Jonas Sjöstedt blev mer aktuell än han önskade sig när han skrev den avslutande delen i trilogin med kriminalromaner i EU-parlamentet. Sista delen Spanska brev, som utkom strax innan valet, har som historisk fond fascismens seger i spanska inbördeskriget. Nr jag träffar honom på Bok & Biblioteksmässan har Sverigedemokraterna med rötter i den svenska fascismen precis blivit invalda i riksdagen.

– Den politiska generation som fostrades under andra världskriget vaccinerades mot fascismen och det vaccinet har gått ur kroppen på väljarkåren, sade Jonas Sjöstedt när jag intervjuade honom.

Går det att rättvist recensera en bok skriven av en partikamrat? Ja, bara om boken är bra. Skulle boken ha varit dålig skulle jag inte skriva något.

Bättre tempo

Det märks att Jonas Sjöstedt både har utvecklat sin berättarteknik och kan ämnet väl. Inledningen är mer direkt än i föregångaren Sahara. Precis som i de båda andra berättar han flera personers berättelser parallellt. Rytmen i växlingarna mellan de olika berättelserna funkar väldigt bra. Det är bara ett tidshopp där en berättelse som redan har hänt i en annan berättelse berättas i efterhand och läsaren har inga problem att hänga med i svängarna.

Det är också uppenbart att Jonas Sjöstedt är väl bevandrad i det spanska inbördeskrigets, och de spanienfrivilligas, historia. Inte så att författaren har grunda kunskaper kring kemikalier, den första boken, eller Västsaharas befrielsekamp, den andra boken, utan mer att de spannienfrivilligas öde har varit mer närvarande under Jonas Sjöstedts politiska liv.

I sin debut som författare, Masthugget Moskva, skildrar Jonas Sjöstedt makarna Segerson som han har följt sedan 80-talet. Bengt Segerson var spanienfrivillig och Greta Segerson var med och organiserade stödet i Sverige.

Mer nyanserad

De djupa kunskaperna gör att Jonas Sjöstedt kan skapa en spännande berättelse utan att blanda in konspitationer i EU-parlamentets säkerhetstjänst eller göra en schablonkonflikt med högerföreträdare som skurkar och vänsteraktivister som hjältar.

Boken är också ett försök att beskriva vad fascismen gör med människor och hur svårt det är att försonas med oförrätter som har begåtts för länge sedan. Kanske inte ens mot en själv utan mot tidigare generationer i släkten.

Jag kanske missbedömer Jonas Sjöstedts kapacitet men jag tror inte att han skulle ha klarat att vara lika nyanserad och mångfasetterad i sina två andra böcker.

Ärlig chans att lista ut vem som är mördaren

Något jag uppskattar med boken och Sjöstedts berättande är att alla ledtrådar presenteras för läsaren samtidigt som för de inblandade. Läsaren har ju faktiskt lättare att lista ut vem som är mördaren än huvudkaraktärerna eftersom läsaren får följa alla karaktärerna.

Historien har mängder med oärliga deckare där huvudkaraktären sitter på information som läsaren inte har. Till och med giganter som Agatha Christie kan låta inspektör Hastings åka till London och rota i arkiv och hitta information, exempelvis att någon egentligen är adopterad, som Poirot avslöjar först vid den stora avslutande samlingen när alla misstänkta sitter i soffor i en salong.

I Spanska brev kan den observante läsaren börja lägga pusslet direkt från första raden och faktiskt få en ganska tydlig och rimlig motivbild samtidigt som huvudkaraktärerna irrar längs stickspår.

Sammantaget är Spanska brev Jonas Sjöstedts bästa del i trilogin. Hans berättarteknik har utvecklats. Nu väntar riksdagsarbete för Jonas Sjöstedt. Som av en händelse får huvudpersonen David Löv, i slutet av boken, jobb i riksdagen. Kanske hittas ett lik i plenisalen eller i någon av de långa korridorerna i riksdagshuset om några år.

Läs alla mina recensioner. Liknande inlägg:

1. Jonas Sjöstedt om Västsahara och sin bok Sahara på bokmässan

2. Fredsrörelsen optimistisk om kärnvapennedrustning på bokmässan

3. Sjöstedt om sin nya bok Spanska brev

4. Flera hundra valtidningar gick åt när Jonas Sjöstedt besökte Angered

5. Jonas Sjöstedt (V) vassast i tät miljödebatt mot Lars Hjälmerd (M)

6. Jonas Sjöstedt Eva Olofsson och Sören Kviberg lockade månghövdad publik på Kungsportsplatsen

7. Morgonpigg Jonas Sjöstedt är i stan

8. Metronomen får folk att stanna på Bok & Bibliotek

9.För en kärnvapenfri värld på Bok & Bibliotek

10. Fredsrörelsen hedrade atombombens offer och krävde att Carl Bildt agerar för kärnvapnens avskaffande

Bloggar: Jonas Sjöstedt, Jinge, Svensson,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Media: GT, Svd1,2,3,4,5, DN1,2GP1,2,3,4,5, GT1,2,3, EX, AB1,2,3,4,5,6,7,

7 kommentarer

Lägg till →

 1. undrar om föregående uppmanar muslimer att lyssna till vad Usama bin Laden vill åstadkomma…han hävdar att arabvärldens tillgångar bör tillhöra det muslimska folket som bor där…jag håller med om det precis som jag håller med SD att den svenska integration-/migrationspolitiken misslyckats och att bristerna borde ses över. Jag stödjer dock varken Usama eller SD i hur de vill nå sina mål, och jag vägrar lyssna till deras argument eftersom jag känner till deras ideologier. Vissa argument är det helt enkelt inte värt att fördjupa sig i.

 2. Har man riksdagskandidater som driver organisationer som antiislamiseringsfonden med i partiet så visar det tydligt att partiet inte har för avsikt att respektera demokratiska grundpelare såsom religionsfrihet och alla människors lika värde. På hemsidan kan man läsa sig mätt på fascistiska och rasistiska initiativ där man delar in människor efter ras och lägger olika värden på olika kulturer. Att man inte vill ha ett mångkulturellt samhälle betyder i förlängningen att människor inte kommer ha rätt att prata andra språk än svenska. Men även invandrare som assimilerar sig på ett sådant sätt och kanske t.o.m. ändrar sitt namn, kommer i ett sådant samhälle alltid värderas som något sämre än de ”renrasiga”! Man måste vara blind, döv, gå på tunga droger och vara efterbliven för att inte förstå att SD är ett rasistiskt parti. Att vissa individer i andra partier inte har ett helt fläckfritt förflutet gör inte dessa människor representativa för sina partier i sin helhet. SD är översvämmat av sådana personer, som har varit och fortfarande är inblandade i dels främlingsfientliga organisationer som underminerar demokratiska system.

  • Dahn Pettersson 27 september 2010 — 16:50

   Ge mig en förklaring på vad rasism är det kan ju defakto inte vara människor ni talar om då vi endast är en ras biologiskt, fär att förklara kattdjur är en ras, Hundar är en annan osv.

   Dahn Pettersson

 3. Sverigedemokraterna har rötter i fascismen på ungefär samma sätt som att sievert öholm har rötter i barnoprrindustrin. Den ena hyllas på TV och den andra hatas på TV, men med facit i hand kan man verkligen undra om hatet riktas mot rätt person (sievert hyllas).

  Vi har även en del folk i moderaterna som även de har sina rötter i barnporrindustrin (händelser på 70-talet visserligen, men som man dömer SD får man döma alla andra också så bara för att det var 40 år sedan gör ju inte personerna till mindre barnporrvänliga för det? .. och bildt som ”var med” och utrotade en hel by för att få dra fram en oljeledning i sudan, gör ju moderater till presumtiva terrorister och folkmordsfantaster där de ekonomiska motiven påminner om reondlad maffiaverksamhet om man skall döma så hejvilt som SD döms idag),

  så .. Jag tycker ni skall ta det lite försiktigt med att fackindela SD såsom ni gör.

  Genom att göra det så bekänner ni er nämligen själva till att vara barnporrstödjare, terrorister, fascister och vänligt inställda till maffiaverksamhet och renodlade myndighetsövergrepp dä staten bryter mot lagen för att stoppa folk som följer den (händelser under 2008-2009 under moderaternas ledning).

  Jag tror inte bloggaren vill kännas vid att han eller hon stödjer dessa fenomen, men … Jag har faktiskt bara dömt dig efter samma mall du dömer andra, så du får helt enkelt bara gilla läget. Om du inte kan det, byt mall som du dömer folk med fram tills dess att du hittar en mall som inte gör dig själv till en lika stor skurk när man vänder på steken och granskar de personer du själv tillskriver förtroende.

  Just a thought..

  • Dahn Pettersson 27 september 2010 — 16:46

   Så här går det när vi har ett monopol som endast försvarar dem som legalt sitter vid smörgåsbordet, jag håller med om att hur skall man kunna dömma någon ohörd, då vi har en media som inte ens vet att människan är en enda ras , därför kan vi naturligtvis inte vara rasister.
   men detta har ju naturligtvis inte de legitima partierna en enda aning om.
   Som jag sa tidigare är det för varmt och behagligt i bland köttgrytorna, där alla etablerade skall sitta utan en enda tanke på oss vanliga dödliga, som jag ser det är etablerade partier fulla av hets mot folkgrupp nämligen de som röstat på SD!
   Jag vill faktiskt se vem som har råg i ryggen att stå upp för den lilla människan som i sin förtvivlan ser sin pension dala och hotas av att arbeta tills man blir 69.

   Reagerar inte vi med sunt bondförnuft nu kommer vi att bli överkörda av den etablerade trojkan, allt från blått till rött.
   Jag hoppas att trojkan kan vänta att dömma tills man vet vad SD har att säga i politiken, färskt i minnet var när S tog över ny demokratis politik efter deras nederlag och dessutom gjorde invandringen än tuffare med nya lagar och då var det naturligtvis inget fel på politiken de bedrev.
   dahn Pettersson

 4. Inte så lätt att förstå det här och behöver utredas bättre. Man får mycket otydliga svar när någon blir tillfrågad. Korten blandas av skickliga inom media och politiken. Dom pekar ofta på partiets främlingsfientlighet, inte på partiets inställning till invandringen som sådan eller islam som religion.

  Undrar för övrigt varför vänstern är så skickliga att skriva just deckare. Stieg Larsson, Mankell, Jan Guilliou är väl bara några exempel.

 5. Måste man stämpla SD som fascister istället för att faktiskt föra en faktabaserad diskussion runt vad det är de vill och varför de vill det? Det känns så fruktansvärt ytligt och onyanserat och man som läsare blir nästan förolämpad över att andra ser sig behöva tolka faktaunderlaget och tala om vad SD är. Varför inte diskutera vad de säger sig vilja göra istället för att bara hysteriskt vråla ”fascist”. Tänk om alla valdebatter sett ut på det sättet, dvs istället för att diskutera sakfrågor, så skulle Reinfelt bara stått och skrikit ”du är kommunist” ”du är socialist” och inte alls ge sig på faktan. Folk är inte dumma och blir förbannade över att skrivas på näsan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: