Tro eller vetande, fågelinfluensa och klimatförändringar

L1110372
Aj, aj, aj

Personlig, aldrig privat är väl något av den politiska bloggarens motto. Med risk för att falla över i en privat inramning reflekterade jag, på väg hem från min sons vaccination mot svininfluensan, över dagens debattartikel i Svd av professon Ingemar Nordin som skåpar ut FN:s klimatpanel på helt osakliga grunder och en del av de invändningar som framförts mot den omfattande vaccinationen.

Redan utformningen av FN:s uppdrag till klimatpanelen kritiseras av Nordin:

Redan i deras mandat ligger en enkelriktad väg utstakad. Förutom att undersöka huruvida mänskliga utsläpp av så kallade växthusgaser kan utgöra en risk så skall man studera vilka effekter en eventuell uppvärmning kan ha, samt att föreslå åtgärder för att lindra och hindra effekterna. De sista delarna av uppdraget vore naturligtvis helt meningslösa om man inte lyckas komma fram till att det faktiskt föreligger en risk

L1110373
För mycket eller för lite till Sverige?

Att en utredning får flera uppdrag är inte orimligt. Om det visar sig att utsläpp av växthusgaser har låg risk och ringa effekter kan man naturligtvis inte örelå åtgärder. Saken är klar. Nu visar det sig att klimatpanelen har hittat betydande risker och därför är det rimligt att man föreslår åtgärder:

Sedan följer ett osmakligt angrepp på hela klimatpanelen:

Exempelvis tolkas det faktum att den globala temperaturen inte ökat på ett decennium som en slumpmässig oregelbundenhet medan varje tillfällig värmebölja tolkas som ännu ett bevis för att koldioxiden driver temperaturen uppåt. Om istäcket minskar i Arktis, som det gjorde 2007, så är det ett bevis på den globala uppvärmningen. Om den ökar igen, som den gjort under 2008 och 2009, så beror det bara på att svalare havsströmmar de åren råkat maskera en fortsatt smältning.

Det vore på sin plats med lite källhänvisning. När har någon i klimatpanelen tagit enstaka väderhändelser som intäkt för klimatförändringar? Det jag har sett av panelens företrädare är tvärt om saklig betoning att det är medeltemperaturerna som är det intressanta eller förändringar i intensitet och frekvenser hos orkaner etc. Nu kanske jag har missat alltihop men nog är det väl enstaka journalister och tyckare snarare än klimatpanelens företrädare som har tagit enstaka händelser som exempel på klimatförändringar.

Det är bara att konstatera att det är Ingemar Nordin som inte låter sin vetenskapliga heder eller professorstitel stå i vägen för sin nyliberala ideologiska trossats.

Samma sak kan man säga om diskussionen kring svininfluensan. Enstaka händelser, vare sig det gäller dödsfal i frånvaro av vaccin eller biverkningar efter vaccination, får ligga till grund för larmrapportering i media. Jag uppskattar kritiskt granskande journalistik men det är väl den samlade bedömningen som bör ligga till grund för vaccinationsbeslut.

Det kan säkert finnas felaktigheter i de avtal som har skrivits och tillverkaren tjänar säkerligen storkovan på detta vaccin men jag tycker att det är rimligt att vaccinera sig. Med småbarn omkring sig och rätt mycket kontakt med folk, trots föräldraledighet, på aikidoklubben och på möten är det oansvarigt av mig att inte vaccinera mig och riskera att smitta andra.

När vaccinationen nu kommer igång här i Gårdsten och närmare hälften av eleverna avstår, enligt GP, är det extra viktigt att vaccinera sig och sina barn. Bor man i Gårdsten hamnar ofta det politiska nära det privata. Därför blir också tonen i en del blogginlägg kanske mer privat än personlig.

Det är bra att frågor granskas men de frågeställningar som väcks idag om vaccinet väcks sällan när det gäller vaccination av andra. Många svenskar skänker pengar till välgörande ändamål som exempelvis vaccination av barn i andra länder. Det är bra men då hörs sällan några invändningar om eventuella  faror med vaccin.

Dessutom bör man minnas att orsaken till de olika influensaepedemierna är mänsklighetens överdrivna köttkonsumtion. Synd bara att DN inte drar slutsatsen av vad de själva skriver.

Ping: GP, GPSvd, Svd, Svd, GP, GP, GP, DN, Svd, GP, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Svd, Svd, AB, AB, AB, AB, GP, GP, GP, GP, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, Svd, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, gt, gp, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GP, GPGP, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX, EX,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer

Lägg till din →

  1. Nej, Ingemar Nordin är högst saklig. Och det betonas än mer av den stora vetenskapsskandalen Climategate. Svensk media försöker tiga ihjäl den men alla vet ju via nätet vet om IPCCs klimatforskningsfusk. Googla bara ”Climategate”, som f n
    växer med flera miljoner hits/dygn!
    160 MB insiderläckta filer med 100-tals oegentligheter: datamanipulation, mörkläggning, mobb mot kritiska forskare, hot mot forskartidskrifters granskning, osv. Det korrupta gänget medger internt att de inte kan förklara att temperaturen sjunkit senaste decenniet ”and it’s a travesty that we can’t”. Men utåt vidlyftiga påståenden från datormodeller, på programkod riggad för att ge ”önskat” resultat (sök bishophill.squarespace.com).
    Gammelmedia mörkar eller muttrar genom mungiporna om några ”olyckliga” formuleringar i ett par mail, vilket alla redan vet är lögn. Naturligtvis kan man inte att stoppa fingrarna i öronen alltför länge. Efter åratals kampanj om
    ”klimathotet” lär nu många stå inför plågsam omprövning. Läsarna undrar vad redaktioner sysslar med och när Köpenhamn blir ett antiklimax fördjupas traditionell medias kris än mer.

    –Ahrvid Engholm

    Ps. Se även Ingemar Nordins artikel på Newsmill:
    http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/27/betydelsen-av-climategate

  2. Första halvåret 2009 invandrade 49401 personer till Sverige. Det blir ungefär 100 000 per år.

    Klicka för att komma åt tab3_oversikt.pdf

  3. Martina Pedersen 18 november 2009 — 11:26

    Mattias; jag tvivlar på att du försöker vara så ”naturlig som det går”. Naturligt sett dör en stor del av barnen under 5 år (gäller inte bara människor, andra arter har också enorm dödlighet bland ungarna: 90% av blåmesar dör under sitt första levnadsår!). Naturligt sett är svält och födobrist en del av livet. Naturligt sett levde människan ursprungligen ett liv där man förde regelbundna krig med sina grannstammar. Naturligt sett dör kvinnor ofta i barnsäng.

    Jag vänder mig för övrigt emot termer som ”onaturlig” och ”naturlig”. De används ofta känslomässigt utan logisk argumentation. Se på homofoberna som kallar homosexualitet ”onaturlig”. Definiera gärna ”naturlig” för mig! Är det naturligt för människan att konstruera verktyg? Bo i hus? Tillverka glasögon? Koka mat? Använda ångmaskiner? Bensinmotorer? Producera el? Använda naturläkemedel? Antibiotika? Vilken sorts antibiotika är okej då? ”Naturliga” bakterie-producerande eller syntetiska? Jag kan fortsätta hur länge som helst…

    Det enda vi kan ta hänsyn till är vad vår teknik får för effekter (för oss och för andra organismer). Väga fördelarna och nackdelarna mot varandra. Långsiktigt och kortsiktigt. Vi kan diskutera vad som är mest effektivt med tanke på hur vi evolverat och adapterat oss historiskt – men att stämpla saker som ”onaturliga” leder oss ingen vart!

    Martina

  4. Hej Jöran! Jag håller inte med dig om vaccinet. Känns ”onaturligt” tycker jag. Jag har skrivit om det här:

    http://soderfamiljen.wordpress.com/2009/11/09/vaccin-nej-tack/

    Hööööres!
    /Mattias

    • Jöran Fagerlund 11 november 2009 — 16:58

      Känns ”onaturligt” tycker jag.

      Ja det var ju i det enda du skrev i bloggen också. Lite tunna argument att nappa på ”känns” och ”naturligt”. En stor del av att vara människa handlar ju om att bete sig onaturligt.

      • Men människan är ju så mycket starkare än vi tror! Eller hur? Jag försöker vara så naturlig ”det bara går” – och det känns såååå bra.

        Kul att ”gnabbas”!

        /Mattias

  5. Bara ett tips: Länken till debattartikeln verkar inte fungera.

  6. Detta tycker jag var bra. Jag är inte klokare, vet inte bättre var jag står, men det du skrev om att vi gärna skänker pengar till vaccin i andra länder det är ju så sant. Och då minsann tänker vi inte på vad det innehåller. Förut var jag absolut tvärsäker på att vaccinera mig. Nu väger lika mycket för som emot…

Lämna en kommentar