På frukostseminarium med Camino

Tobias Jansson

På dagens frukostseminarium på miljöförvaltningen pratade Tobias Jansson om livsstilsmagasinet Camino som vill vara ”inspiration för en smartare livsstil”. Tidningens målgrupp är miljömedvetna konsumenter som samtidigt är kvalitetsmedvetna och kreativa. De som vill leva ett gott liv med snitsiga prylar utan att förstöra miljön.

Frågan om livsstil och miljö diskuteras ofta på ett schablonartat sätt inom vänstern. Bara för att personliga val inte kan ställa om hela samhället betyder det inte att de är ointressanta. Lika lite som att en ny spårvagnslinje till Backa är ett ointressant politiskt krav att ställa eftersom dess betydelse för klimatförändringarna är minimal. Just eftersom alla beslut, såväl politiska som individuella, är helt obetydliga i det stora hela är de, sammantaget, så viktiga. Det gäller bara att förstå på vilket sätt de är viktiga.

Livsstilsvalens påverkan på miljön är knepiga att diskutera eftersom det individuella bidraget till miljöbelastningen är så litet. Om jag skulle börja bilpendla till jobbet i stället för att ta bussen är det betydelselöst för miljöbelastningen. Det är alla andras bilresor som skadar miljön. Det är flygtrafiken som orsakar stora utsläpp, inte din semester. Inte ens stora projekt som trängselskatt, förbifart Stockholm, Marieholmstunneln eller utbyggd järnvägstrafik spelar någon roll var för sig. Det är sammantaget de ger nytta alternativt skapar elände.

När det kommer till konsumentmakt måste man förstå olika strategiers betydelse för helheten. Konsumentvägledning och tester görs bäst i organiserad offentlig kontroll eller genom etablerade föreningar som Naturskyddsföreningen. Farliga ämnen bör förbjudas och tillåtna produkter bör märkas ur miljö och säkerhetsperspektiv. Bojkotter kan vara lämpligt i specifika fall som exempelvis Sydafrika och Israel. Bojkotten av franska viner gav en minskad försäljning av vin men det är tveksamt om det stoppade provsprängningarna av kärnvapen. Camino förespråkar buycott i stället för boycott. Som jag ser det är det i detta perspektiv konsumentmakt och livsstilsval kan ha störst nytta. Genom att vara föregångare och skapa konkreta exempel på fungerande teknik eller produktion kan lagar och regler skärpas. Offentlig konsumtion och stöd kan användas för att stimulera ny och bättre produktion.

Dessutom är livsstilsdiskussionen nödvändig om man skall kunna lägga ett klassperspektiv och ett jämställdhetsperspektiv på miljödebatten. Det är genom sin livsstil höginkomsttagare förbrukar mer energi och resurser än låginkomsttagare. Det är genom sin livsstil män belastar miljön mer än kvinnor, inte genom våra gener.

Man kan klandra tidningar som Camino för att vara ett alibi för att döva medelklassens miljösamvete. Å andra sidan är det lite väl drastiskt att tro att en tidning kan förändra hela världen. Därför kan man inte förvänta sig detta av en tidning. Det ligger också i sakens natur att ett livsstilsmagasin får en slagsida åt konsumtion eftersom intäkterna till största delen kommer från annonser. Att det är företag och välbärgade som har råd att efterfråga konst, hantverk och kultur är en situation som många kulturarbetare och designers tvingas leva med i alla tider.

Jag gillar Camino på många sätt. Det är ofta inspirerande läsning även om alt inte är skrivet med folkflertalet som tänkt läsare. Camino kan inte ensam rädda världen och det är heller inte deras ambition. Jag läser den men jobbar även politiskt i Vänsterpartiet. Socialism och rättvisa är ändå en förutsättning för en hållbar utveckling. Hållbara konsumtionsmönster kommer dock att behövas även under socialismen och därför är det sunt att snegla i Camino då och då.

Fler bilder:

Liknande inlägg:

1.Initierade och intressanta diskussioner kring miljö rättvisa jämställdhet och socialism på partiskolan

2.Givande samtal hos Vänsterpartiet Frölunda om klimattoppmötet i Köpenhamn

3. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i miljönämnden gör som Reinfeldt ändrar rapporteringen i stället för verkligheten

4. Att det skall vara så svårt att prata klass och kön i miljöfrågor

5. Mistra Urban Futures etableras i Göteborg

6. Det mesta återgår till det normala och det är det som är problemet

7. Klassamhället är oförenligt med hållbar utveckling

8. Fattiga på andra sidan jordklotet betalar dyrt för ditt billiga kött

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Bloggar: Marlene Svensson1,2, Svensson, Jinge,

2 kommentarer

Lägg till din →

  1. Kul att du bloggade om föreläsningen – alltid intressant att komma ut och prata om det vi gör. Hade önskat att det varit i alla fall en kvart längre så att vi kunde hunnit med mer diskussion efteråt också.

Lämna en kommentar