13 tips gör Daniel och Eva till bättre bloggare

Denna vecka rankades min blogg som nummer 66 totalt i Sverige och nummer tre av 148 bloggar knutna till Vänsterpartiet.

Min vän alltsedan Ung Vänster på 90-talet Daniel Sestrajcic skickade ett meddelande på Facebook i morse och efterlyste tips för att ”öka räckvidden på läsandet och spridandet av bloggens innehåll”. Kanske var det gårdagens skryt, från min sida i samma forum, att politometern rankar min blogg som nummer 66 totalt i Sverige och nummer tre av 148 bloggar knutna till Vänsterpartiet som triggade Daniel att fråga. Då riksdagsledamoten Eva Olofsson vid flera tillfällen uppmanat mig att starta någon form av bloggskola gör jag slag i saken och börjar med 13 tips för att få fler läsare.

De är båda flitiga och duktiga bloggare som redan använder sig av flera av de 13 tips jag ger och jag spetsade till rubriken för att locka läsare. Nu när du redan är här kan du passa på att läsa resten.

Daniel bad mig prioritera bland tipsen eftersom han, som de flesta, inte har all tid i världen att lägga på bloggande. Prioriteringsordningen är troligtvis inte optimal för alla men väl för oss som jobbar politiskt i Vänsterpartiet och har en del parlamentariska uppdrag. Här är hela listan, det viktigaste kommer först:

1 Fånga läsaren med en bra rubrik

När dina inlägg skickas runt i sociala medier, blogglistor under tidningsartiklar eller i mejl är ofta rubriken det enda läsarna ser. Ofta ser de inte ens hela rubriken utan de första orden. Snåla med orden och försök att placera det mest iögonfallande, knorren, först. Skippa därför alla småord som en del prepositioner, pronomen och konjunktioner du kan undvara. Skriv aktivt och inte passivt.

Undvik allmänna rubriker som Beslutat i miljönämnden eller Medlemsmöte med Vänsterpartiet Angered. Kolla in tidningarna hur de sätter rubriker.

Till detta inlägg har jag valt ett gammalt veckotidningstrix: siffror. Titta i närmaste kiosk och se att de flesta magasin har siffror på omslaget. Det sägs öka lösnummerförsäljningen eftersom det ger sken av att ge mycket för pengarna.

Om nålsögat är ett klick på en länk spelar det ingen roll hur bra texten är om inte rubriken sitter som en smäck.

2 Använd bilder

Läsare gillar bilder. Läsare gillar aktiva politiker. Vänsterpartiet har aktiva politiker. Se till att ha med en kamera när ni är ute på besök. Det är klart att mötesrum efter mötesrum kanske inte blir en höjdare i längden. Att köra samma bild allt för ofta är heller inte kul. Man behöver inte vara en mästerfotograf och jag vågar påstå att en medioker, eller halvdålig bild, är bättre än ingen bild.

Låna av andra. Gör en deal med någon som fotograferar mycket om att få använda bilder på din blogg. Det finns även flera billiga bildbyråer och gratistjänster. Varför inte skapa en egen samlingsplats för bilder tillsammans med andra partikamrater lokalt?

3. Länka till andra

Länkar är grunden till bloggosfären. Var generös med beröm och länkar till andra bloggare så får du cred och länkar tillbaka. Länkar någon till dig hör det till god ton att länka tillbaka på något sätt.

Eftersom bloggens natur är personlig och dagboksliknande kan man avsluta ett inlägg med tips och länkar till andra bloggare oavsett om deras inlägg har med ditt att göra. Även om ditt inlägg handlar om kultur kan du länka till Jerker Nilssons inlägg om VD-löner.

Under rutan du skriver ditt inlägg i finns en ruta för de länkar du vill skicka en trackback till

Länka direkt till inläggen och inte till huvudsidan. Då kan du använda dig av trackbacks eller pingbacks som automatiskt meddelar bloggen du länkar till och en länk till ditt inlägg hamnar som en kommentar till inlägget du länkar till. (Tänk på att de flesta modererar sina kommentarer och din trackback kan få vänta på godkännande innan den syns.) Om du vill satsa på länkar till andra bloggar och till tidningar gör du klokt i att använda dig av en RSS-läsare för att följa andra bloggare och nyhetssidor.

De flesta topplistor, som politometern, och sökmotorer kollar på länkar. Ju fler som länkar till din blogg desto högre placering.

Nästan alla dagstidningar använder Twingly som gör att ditt inlägg automatiskt syns under artikeln du länkar till. Aftonbladet använder en egen tjänst, bloggportalen, som funkar på liknande sätt. Utrymmet är begränsat i de små blogglänksrutorna invid artiklarna och det är här rubriksättningen kommer in i bilden. Rubriken måste sitta som en smäck annars är du rökt.

WordPress.com som Daniel och jag använder har ingen automatisk pingning utan vi får göra det manuellt. Installerar man wordpress på en egen server kan man automatisera pingandet.

Även om GP är mindre än de stora drakarna får jag mer trafik därifrån. Troligtvis för att jag skriver mest om kommunalpolitik men även för att det brukar vara färre bloggare som länkar dit.

En del stora tidningar som SVD och DN har någon slags proxy på förstasidan och länkarna som syns där funkar inte med Twingly. Man får klicka på länken och sedan kopiera adressen man till slut hamnar på.

Glöm inte lokaltidningarna om du skriver om kommunalpolitik. De har inte lika många läsare som de stora drakarna men heller inte lika många blogglänkar i sina listor. Ofta kan man vara ensam eller dela utrymmet med ett fåtal. Det kan vara bättre att ligga på plats ett eller två på GP eller Sydsvenskan än på sidan åtta av blogglänkar på DN även om DN har fler läsare.

Testa även blogglistor som intressant.se, bloggtoppen.se m.fl. Å andra sidan är det bättre att faktiskt skriva inlägg än att kopiera och klistra länkar och pinga bloggtjänster.

4 Länka till dig själv

Ofta har man skrivit något liknande tidigare. Avsluta varje inlägg med en lista på inlägg du tycker har beröring med det du just har skrivit. Det finns automatiska tjänster för detta men jag tycker att det bästa är att själv leta upp de inlägg som passar.

Tumregeln är egen länk till samma fönster, extern länk till nytt fönster.

När man länkar kan man välja om länken skall öppnas i samma fönster eller i ett nytt. Egna länkar är bäst att öppna i samma fönster och andras länkar i ett nytt fönster. Då ligger din sida kvar även om läsaren går till en annan sida.

Använd gärna kategorier eller taggar så att du ger läsaren en möjlighet att enkelt hitta alla inlägg som berör ett ämne. Var konsekvent så att inlägget verkligen berör ämnet och är relevant för läsaren som klickat på din kategori. I mitt fall kan det vara alla mina inlägg om kommunfullmäktige, kommunstyrelsen eller miljönämnden.

En blogg utan bra sökfunktion är dödskallemärkt. Du skall göra det enkelt för läsaren att hitta det läsaren vill läsa.

Lägg inget viktigt innehåll i högerkolumnen. Forskning pekar på att vi inte tittar så mycket där. Högerkolumnen kan användas till länkar och till sådant som är samma för alla sidor och inlägg. Innehåll som hänger samman med ditt inlägg som ”liknande inlägg” eller ”dela på Facebook” skall du lägga sist i inlägget.

5. Var social på nätet

Använd Facebook och Twitter för att sprida dina inlägg. Det är enkelt att koppla wordpress till flera olika tjänster. Du gör det under menyn Inställningar –> Delning. Där kan du även slå på funktioner för att läsare enkelt skall kunna dela dina inlägg via sociala nätverk.

För mer mer avancerade funktioner kan du använda dig av tjänster som Networked Blogs. En annan bra länk är konfliktportalen.se

Det är dock viktigt att du är social i de sociala medierna. Se det inte som anslagstavlor för dina blogginlägg. Du behöver inte hänga där hela dagarna men lägg lite tid på att svara på kommentarer, retweeta och göra tummen upp. Precis som med länkar handlar det om att generositet ger cred. Folk som bara försöker glänsa själva och inte ge andra cred uppfattas snabbt som arroganta och själviska.

6 Glöm inte mejlen

I dessa tider börjar e-post nästan kännas lika exotiska som pappersbrev på posten. E-posten är dock inte död. Se till att du har en prenumerationstjänst på din blogg så att intresserade kan anmäla sig.

Gör en egen lista och mejla det du tror är intressant till de du tror är intresserade. Ett lite kontroversiellt råd som påminner om spam kan tyckas. Som förtroendevald tycker jag dock att du kan ta dig friheten att skicka rapporter, i form av länkar, till relevanta bloggposter till exempelvis medlemmar i din partiförening, andra parlamentariker eller distriktsstyrelsen. Naturligtvis med måtta.

Själv brukar jag skriva ett inlägg varje gång jag har företrätt Vänsterpartiet i något sammanhang och sedan skickar jag ett mejl till de jag har företrätt.

En sådan lista måste dock hanteras skickligt och nogsamt. Ett första anständighetskrav är att alltid använda BCC eller ”dold kopia” dvs. mottagarna ser inte varandras adresser. Dina läsare skall inte behöva få sina e-postadresser spridda vind för våg. Om någon ber dig sluta skicka rapporter måste du upphöra omedelbart. Sortera alla adresser alfabetiskt så att du inte skickar till samma person flera gånger om någon exempelvis sitter i DS och fullmäktige och därmed finns med på flera e-postlistor.

7 Hitta din egen ton: officiell, personlig eller privat

Bloggar kan vara läsvärda på många olika sätt. Det gäller att du hittar ett språk och en ton som passar dig. Personligen tycker jag inte att bloggar passar för officiella, formella, texter. Till detta har vi partiets, eller de kommunala förvaltningarnas, olika hemsidor. Min egen ton försöker jag hålla personlig men inte privat. Marlene Svensson skriver alltid privat och lyckas på ett magnifikt sätt koppla det privata till det politiska. Det funkar suveränt för henne men jag tror inte det skulle nog inte funka för mig.

Det finns således inte en ton som passar alla. Du måste hitta din egen ton och ditt eget uttryckssätt. Kanske är det inte en och samma ton i alla dina inlägg utan din ton kanske är spretig: officiell ena dagen, personlig nästa dag och privat den tredje dagen.

Ditt tonval, syfte och ambitionsnivå påverkas av din omgivning. Har Vänsterpartiet lokalt en aktiv hemsida med många dokument eller har kommunen bra sökfunktioner till protokoll, beslut och debatter kanske du inte behöver låta din blogg bli ett bibliotek med kommunala handlingar och yrkanden.

8 Bestäm syftet med bloggen

Detta brukar komma som första råd till nya bloggare. Det är nonsens tycker jag. Det viktiga är att komma igång. När man har testat ett tag och vet hur allt funkar är det lättare att bestämma syftet.

Det är dock viktigt att ha klart för sig varför man bloggar annars blir man aldrig nöjd. Det finns alltid massor att kommentera. Bestäm vad du vill göra och fokusera på det och gör det bra.

9 Vilken är din ambitionsnivå?

Är syftet att dokumentera det parlamentariska arbetet kan ett inlägg efter varje möte vara tillräckligt. Vill man få många läsare och kommentera nyhetshändelser får man skriva oftare.

Två framgångsrika bloggare har valt olika strategier. Jinge skriver flera inlägg per dag och kommenterar ofta tidningarnas artiklar och får läsare den vägen. Erik Berg skriver mestadels långa genomarbetade texter ganska sällan och har en trogen läsekrets som länkar och sprider texterna vidare. Som ni ser i bilden ovan har de båda stort inflytande i bloggosfären.

Bestäm dig för hur mycket tid du är beredd att lägga för att nå de mål du har satt upp. Funkar det inte får du sänka målen eller lägga mer tid.

Bestäm dig också på vad du vill lägga tid. Är det att skriva, redigera bilder och film eller att kopiera och klistra länkar. Allt tar tid och med ett tydligt syfte och mål med bloggandet kan du hitta rätt ambitionsnivå.

10 Gräv där du står

Ta upp sådant som händer i din närhet eller det du gör i dina uppdrag. Återanvänd gärna yrkanden, inlägg och pressmeddelanden du eller partiet redan har skrivit. Försök att antingen skriva om texten till din vanliga bloggsvenska med samma ton som du brukar ha eller markera tydligt att det är en inklippt text. Du kan antingen länka till en PDF eller använda ”block-quote” som ser ut som ett, med svenska mått mätt, uppochnervänt citattecken i verktygsmenyn. Läsarna uppskattar ärlighet och har inget emot att läsa citat eller inklippta texter så länge de inte förleds att tro att det är något annat.

Du kan också använda dig av förvaltningens pressmeddelanden. Det viktiga är att du gör ett urval. Att du, utifrån ditt uppdrag, prioriterar vad du tycker är viktigt för dina läsare. Lägg inte upp allt. Alla handlingar och protokoll finns oftast på kommunens eller riksdagens hemsida. Det är inte offentliggörandet utan urvalet som är din uppgift.

11 Välj en bra plattform

WordPress och WordPress.com funkar bra för de flesta bloggbehov. Skillnaden mellan WordPress och WordPress.com är att WordPress installerar man på en server medan WordPress.com är en reklamfinansierad gratistjänst man kan börja använda direkt. WordPress är också grunden för Vänsterpartiets hemsidor och bloggar. Vännsterpartiet har en egen bloggtjänst v-blog.se som är byggd i WordPress. Ett bra förstahandsval om du inte har specifika behov som du inte kan få där. Själv började jag blogga på WordPress.com innan partiets bloggplattform var färdig. Genom att betala några dollar per år kan jag lägga upp ljudfiler här på bloggen. Video klarar jag med andra tjänster.

Andra gillar blogspot.com eller någon annan tjänst. Alternativ till wordpress om du vill sköta bloggen från ett eget serverutrymme är Movable Type och Joomla. Det viktiga är att du blir nöjd med ditt verktyg. Det enda råd jag insisterar på att du skall följa är att det skall vara lätt för dig att byta verktyg. Se till att du börjar blogga med ett verktyg som låter dig exportera hela bloggen och sedan importera allt innehåll till en ny plattform om du upptäcker att du får nya behov. Att sitta och flytta en blogg inlägg för inlägg är hiskeligt tidskrävande.

Även om det är rätt lätt att flytta en blogg kan det vara problematiskt eftersom andras länkar till din blogg troligtvis kommer att sluta fungera. Dessutom riskerar din blogg att ”få börja om från noll” i olika rankinglistor som politometern.se till exempel.

12 Använd ”Läs mer…”

En av poängerna med en blogg är att man inte behöver ha bestämda längder på sina inlägg. En del texter blir långa, andra blir korta. Om man bara låter dem ligga på förstasidan kan det bli ett tämligen rörigt intryck och läsarna. Dessutom får de skrolla rätt mycket för att komma till dina äldre inlägg.

En finess, som inte är helt intuitiv, i WordPress är ”Läs mer…” som du hittar bland dina verktyg. Det är en liten bild som förställer en avklippt text. Bara det som står innan taggen ”Läs mer..” kommer att synas på förstasidan. Det innebär att du kan ha i stort sett lika långa texter på förstasidan oavsett hur långa inläggen egentligen är. Tillsammans med bilder ger det ett propert intryck.

Besökarna får snabbt en överblick av dina senaste inlägg.  Med snitsiga rubriker och bilder lockar det även till läsning av fler inlägg. Läs mer om ”läs mer…” här.

13 Gilla det du gör

Egentligen är detta kanske det mest prioriterade men jag lägger det sist eftersom det behövs en hurtig avslutning. Blir bloggandet en börda eller ett dåligt samvete bör du fundera på syftet och din ambitionsnivå. Kanske skall du försöka uppnå något annat med ditt bloggande? Kanske skall du ändra din ambitionsnivå? Gör din blogg till något bra som du är stolt över, annars riskerar den bli något dåligt du får skuldkänslor av.

Vi får se om det blir en riktig bloggskola vad det lider. Vid tillfälle skall jag kontakta ABF och kolla förutsättningarna för en studiecirkel lokalt i Göteborg eller via nätet för hela landet. Vill du vara med?

Liknande inlägg:

1. Stolt och nöjd över fjärdeplats bland vänsterbloggare

2. Entré på politometerns topp 100 för Ung Vänster och undertecknad

3. Flygbladsutdelningen vid centralen nu som tjusigt bildspel med svängig musik

4. Nordstan stannade till när Hans Linde pratade utrikespolitik

5. Kviberg välkomnade Vänsterpartiet Angered

Från Konfliktportalen.se: autonomak skriver Vår Bibel säger: I begynnelsen var handlingen, Röda Lund skriver Fjärde Internationalen: Revolutionen är på väg, Jöran Fagerlund skriver 13 tips gör Daniel och Eva till bättre bloggare, Johan Frick skriver Vi män vet precis hur det är, domljuger skriver Steve Wright om rådskommunism, Lasse Franck skriver Privata intressen tål inte offentlig granskning

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 kommentarer

Lägg till din →

  1. Jag tror det är lättare om man inte tänker så mycket på ambitionsnivån och istället skriver som det känns bäst. Det är omöjligt att få till riktigt bra inlägg vartenda gång. Jag är glad om någon läser och reagerar. Att det hade gått att skriva bättre är en annan sak.

    Det vore en god tanke med en sån cirkel!

  2. Ps: Någon tjänst typ Networkedblogg.com som direkt skickar länk till ditt blogginlägg till din facebooksida är också väldigt värdefullt inser jag.

  3. Bra tips! Jag är medveten om att många tycker att man antingen ska skriva personliga saker eller om en specifik inriktning, som t ex politik.

    Jag tycker att man inte behöver bestämma inriktning. På många sätt är det egentligen bättre med att bara ha en enda blogg, eftersom du får fler inlägg att skriva vilket gör bloggen mer aktiv, vilket jag tror är viktigare än att man delar upp och kanske har flera olika bloggar istället.

    • Jöran Fagerlund 09 februari 2011 — 22:32

      Jo det gör inget om det blir lite spretigt. Det är charmen med bloggar. Det var därför jag skrev det långt ner på listan.

      Man kan ju ha som ambition att det skall vara lite blandat på bloggen. Min poäng är att det är lätt att få dåligt samvete om man inte har formulerat något syfte eller ambitionsnivå. Det finns ju alltid mer att skriva om än tid att skriva.

      Vi kanske kan slå våra hjärnor i hop om en distanscirkel hos ABF för vänsterbloggare?

Lämna en kommentar