Havsmiljön i fokus vid utdelningen av Göteborgspriset för hållbar utveckling 2010

Ken Sherman, Victoria Bernadotte, Randal Arauz.

Göteborgspriset för hållbar utveckling delades ut för elfte gången i går. Prissumman, en miljon kronor, delas lika mellan Ken Sherman, oceanograf och marinbiolog från USA.Randall Arauz, ordförande för miljöorganisationen PRETOMA i Costa Rica. Havet utgör grunden för livets existens på jorden. Samtidigt sker människans kanske största rovdrift i just haven genom utsläpp, överfiske och annan miljöpåverkan. Detta skadar den biologiska mångfalden och försämrar förutsättningarna för livet såväl under ytan som för människorna på land.

Flera av talen under kvällen påminde om mitt debattinlägg i kommunfullmäktige i början av november då vi antog det lokala miljökvalitetsmålet för hav i balans. I ärlighetens namn var det väl jag som lät som dem snarare än de som mig. Skall man vara riktigt ärlig försöker väl vi alla låta som havsforskningens grand lady Sylvia Earle som tilldelades TED-priset 2009. Bra tal från John Holmberg, Stefan Edman och Isabella Lövin var det i alla fall.

Folkmusikikonen Eva Rune stod för en del av underhållningen med en visa från Enviken.

Dr Ken (Kenneth) Sherman är oceanograf och marinbiolog från USA som i sitt livsverk arbetat för att främja en samordnad och uthållig förvaltning av de marina resurserna och den marina miljön. Detta har främst skett genom utvecklingen av konceptet Large Marine Ecosystems (LMEs) som naturliga förvaltningsenheter där hänsyn tas till socioekonomiska faktorer såväl som ekologiska begränsningar. Det stora i Shermans LME modell är att den bygger på en helhetssyn och ett systemperspektiv, som möjliggör nödvändiga samarbeten över både funktions- och landsgränser.

Ken Sherman har under decennier outtröttligt, efter hand med allt större framgång, arbetat med att få acceptans för konceptet både bland forskare och politiker. Idag är LME-konceptet i stort sett accepterat över hela världen, med ett globalt nätverk av 64 LME-områden och inom ramen för dessa är flera samarbeten på gång för en samordnad förvaltning mellan nationer där de främsta exemplen återfinns i Afrika och Sydostasien. Den omorganisation av det svenska havsmiljö- och fiskeförvaltningsarbetet, som nu förbereds, är helt i linje med Shermans tankar om behovet av ett helhetsgrepp över fiskbestånd och fiske, miljöpåverkan, och den socio-ekonomiska situationen samt en bättre samordning och integration av sötvattens-, kust- och havsfrågor.

Stefan Edman.

Randall Arauz är ordförande för miljöorganisationen PRETOMA (programa restauracion de tortugas marinas) som verkar i Costa Rica. Efter en mångårig kamp för att uppmärksamma och hindra hajfensfiske har han lyckats skapa opinion och driva igenom lagstiftning mot hajfensfiske i Costa Rica samt bidragit till internationell uppmärksamhet för frågan. Randall Arauz visar exempel på hur en gräsrotskamp för bevarandet av den biologiska mångfalden och en mer hållbar fiskeindustri kan ge resultat. Hans arbete ger hopp om vad en enskild människa kan åstadkomma.

Hajar, som står i toppen av den marina näringskedjan, är utrotningshotade på en global skala och är representanter för ett hav i akut nöd. Ett av de största hoten mot hajarna är hajfensfisket, där endast fenan tas tillvara. Randall Arauz engagemang för hajarna startade när han chockad såg en video från en hajfensfiskebåt där fenorna kapades från levande hajar, som sedan dumpades i havet. Sedan dess har Mr Arauz outtröttligt fört en kamp mot den inhumana hajfensjakten och har, förutom att medverkat till att få igenom lagstiftningen 2005, framgångsrikt drivit stämningar i domstol mot Fiskeinstitutet och Transportdepartementet för att de misslyckas med att följa den nya lagen. Idag driver Mr Arauz vidare arbetet för att skydda hajen på internationell nivå.

John Holmberg.

Sjumannajuryn leds av John Holmberg, miljöforskare och vicerekor vid Chalmers. Övriga jurymedlemmar är Lotta Göthe, Ecoplan, Johan Trouvé, VD för Västsvenska Industri – och Handelskammaren, Elin Eriksson, IVL Svenska Miljöinstitutet, Göran Carlstedt, Det naturliga steget, Johanna Stål, Livsstilsmagasinet Camino och Annika Åmberg, Miljökonsult.

Vänsterpartiets kommunalråd Marie Lindén kunde inte närvara så hon skickade mig i stället. Efter prisutdelningen 2006 då de tre japanska ingenjörerna Takeshi Uchiyamada, Takehisa Yaegashi och Yuichi Fujii fick priset för utvecklingen av hybridtekningen i Toyota Prius fick jag förvisso en permanent inbjudan av den dåvarande juryordförande Stefan Edman eftersom jag, i egenskap av avgående ordförande i miljönämnden, höll mitt tal till pristagarna på skolboksjapanska. Inbjudan var muntlig efter prisutdelningen och middagen så jag är inte helt säker att den sedan rapporterades till sekretariatet. Det visar sig när jag försöker utnyttja de för första gången i framtiden.

Plågsam prinsessnärvaro vid prisceremoni
Isabella Lövin.

Det var plågsamt att se och lyssna till hur alla dessa framstående forskare, förtroendevalda och aktivister tvingades inleda sina tal med ”your highness” och rikta sig till kronprinsessan Victoria som inte har presterat någonting. Varför skall kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén vald av en folkmassa på 93025 behöva underordna sig en Bernadotte som enbart har fått sin position på grund av hennes arvsmassa?

Nå nu skall jag inte haka upp mig på detta. Strider måste tas vid rätt tillfälle. Republikanen i mig får stå tillbaka för miljökämpen i mig. Det var en fantastisk tillställning och havsmiljöfrågorna är oerhört viktiga. Det är bra att de uppmärksammas genom detta pris. Monarkin får vi ta hand om senare även om det är orimligt att en stad som styrs av tre partier med kravet på republik i sina partiprogram bjuder in Victoria att dela ut priset. Kanske skulle jag formulera en motion till kommunfullmäktige om att bannlysa Bernadottarna från officiella uppdrag vid kommunala arrangemang? Förhoppningsvis kan vi få lite mer stuns i socialdemokratin i denna fråga om Veronica Palm, som aktivt jobbat för republik, blir partiledare.

Intressant transportseminarium
Åsa Wilske, Göteborgs Hamn.

I fullmäktigedebatten om det lokala miljökvalitetsmålet hav i balans uppmanade kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) alla fullmäktigeledamöter att gå på de seminarium som hålls i samband med prisutdelningen. Vad jag kunde se var jag den ende fullmäktigeledamoten på plats på det seminarium om sjötransporter som DB Schenker anordnade innan prisutdelningen.

Sjöfarten har stor potential att bli mer energieffektiv och betydligt renare än idag. Fortfarande orsakas stora utsläpp av sjöfarten. Man använder skitigt bränsle, giftiga kemikalier och kör inte optimalt.

Deltagarna i seminariet tillhör det fåtal aktörer som har höga ambitioner och vill gå före. En del jobbar faktiskt med lobbyarbete för hårdare miljökrav på transporter. Gott så.

Det är intressant att få ta del av dessa goda erfarenheter för att kunna se möjligheter framöver. Samtidigt får vi från politiskt håll inte tappa fokus på det stora flertalet transporter som sker på ohållbara sätt. De goda exemplen är viktiga eftersom de visar att det går att skärpa lagar och regler samt att det är möjligt för privata företag och offentliga institutioner att ställa hårdare miljökrav på transporterna än idag.

Fikat vid seminariet och festmåltiden redovisar jag på min specialsida för gratis kalorier och andra förmåner.

Fler bilder:

Liknande inlägg:

1. Freda Fladen och Lilla Middelgrund

2. Initierade och intressanta diskussioner kring miljö rättvisa jämställdhet och socialism på partiskolan

3. Svårt att nå målen om biologisk mångfald framträdde tydligt på höstmöte med FAH

4. Jonas Sjöstedt (V) vassast i tät miljödebatt mot Lars Hjälmerd (M)

5. Dispens för strandskyddet är för viktigt för att beslutas av byggnadsnämnden på delegation

6. Socialdemokraterna sumpade översiktsplanen i kommunstyrelsen – Strandskyddet hotat

7. Hör Sylvia Earle berätta hur vi kan rädda jordens blå hjärta

8. Skärpt oljelag är bra men avveckling av oljeberoendet är bättre

9. Klargörande om kosmetikas kemikalier

10. Jobbigt att underkasta sig Stefan Jarl i 87 minuter

Läs alla mina inlägg om kommunfullmäktige, miljö, klimat, havet och hållbar utveckling.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

Media: 1,2,3,4,5,6,7,9,10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20, 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,

Bloggar: Jens Holm, Jinge, Jonas Sjöstedt, Lasse Strömberg, Svensson, Ulf Bjereld, Eva Rune,

Lämna en kommentar