Trängselskatt ökade kollektivtrafikresandet med nästan 20 procent

I går var 73:an mellan Angered och Gårdsten helt fri från reklam. Bara information om Västtrafiks biljetter fanns ombord.
Fler åker kollektivt.

Det går bra nu i kommunpolitiken. GP rapporterade i veckan att resandet med kollektivtrafik har ökat med uppemot 20 procent sedan trängselskatten infördes. Vänsterpartiet var det första partiet att kräva trängselskatt, nu trängs alla andra –  utom Vägvalet och Sverigedemokraterna – om att få vara trängselskattens försvarare.

Det är klart att fler hänger på när man ser att vänsterpolitik fungerar. När Vänsterpartiets krav på bostadsförmedling i Göteborg för första gången behandlades i kommunstyrelsen förlorade vi omröstningen med 12–1 och GT sade att vi var på väg ner i det ”populistiska träsket” för att vi påpekade att 70 procent av göteborgarna stödde förslaget. Nu tycks de flesta vara nöjda med hur Boplats Göteborg utvecklas. De flesta är dock missnöjda med hur få bostäder som byggs i Göteborg. Även där tycks fler och fler partier närma sig Vänsterpartiets mer ambitiösa mål.

Samma sak sker i frågan om vinster i välfärden. De som införde möjligheterna för riskkapitalister att plundra vår gemensamma välfärd drar nu öronen åt sig och lovar att det inte var så det var tänkt. Nu är det så det blev och de gör tafatta försök att försöka triangulera sig ur situationen med olika förslag som utger sig för att lösa problemen.

Resultatet visar sig också i opinionsundersökningarna. Idag 9,1 procent för Vänsterpartiet samtidigt som C och KD hamnar under riksdagsspärren. Det går bra nu. Du som också vill bli en vinnare borde passa på att bli medlem.

Läs alla mina inlägg om kollektivtrafik.

6 kommentarer

Lägg till din →

  1. Jöran, tro kan ju försätta berg. Och det är just tro som du sätter ditt hopp om att opinionen ska vända. Min poäng var alltså att du tar till sådana jämförelser som passar din agenda. När det är bra för dina förslag jämför du med folkopinionen som stödjer ditt parti, när du har folkopinionen emot dig väljer du att jämföra antalet partier som stödjer dig.

    • Jöran Fagerlund 31 januari 2014 — 16:32

      Nja, det var lite blandat svar. Jag får försöka uttrycka mig enklare: Jag hittar inte någon aktuell mätning av opinionen kring trängselskatt. Därför hade jag inte med det i dagens blogginlägg. När jag skrev om Bostadsförmedling fans en aktuell undersökning. Det var till och med själva anledningen till att jag skrev.

      När nästa opinionsundersökning kommer om trängselskatten kan du lita på att jag kommer att skriva om det.

  2. Ja, att det är ”knökafullt” på bussar och spårvagnar under rusningstrafiken kan jag intyga. Man kanske borde införa en speciell trängselskatt för att minska det ”onödiga användandet” av begränsade gemensamma resurser.. ?

    Men du själv lever väl som du lär och cyklar även i vinter och snö.. ? Hämtar, lämnar, handlar ( med minst två matskassar på styret), fram och tillbaka till ”börsen” etc. 😀

  3. Kul att du jämför med ett annat förslag som stöddes av 70% av Göteborgarna. Men när du tar upp trängselskatten jämför du förstås inte med folkopinionen utan med vilka partier som är för/emot. Så kan man vända på statistik till sin egen fördel.

  4. 11% är den korrekta siffran för Göteborgsregionen. 21% gällde bara bussarna från Kungälv.

Lämna en kommentar