Skärpt oljelag är bra men avveckling av oljeberoendet är bättre

Olja från raps är kanske bäst i matlagning men det kan användas till drivmedel också även om dagens enorma energislöseri kan ersättas med biobränslen.

Nästa anhalt för USA:s nya oljelagstiftning är senaten efter att representanthuset nu har godkänt den. Lagen är tänkt att förhindra framtida katastrofer som den i Mexikanska golfen. Lagförslaget innehåller bland annat ett meddelarskydd som gör det förbjudet att avskeda någon som avslöjar säkerhetsproblem.

En skärpt lagstiftning är naturligtvis bra men det bästa är att avveckla oljesamhället och låta oljan ligga kvar i marken. Ett skifte i inställning kan skönjas även om det är i väldigt liten skala. Målet för regeringens utvinningsplan omformuleras från att bara ”möta landets energibehov” till att ”balansera landets energibehov och skyddet av hav och kust och alla resurser i dessa miljöer”. Till intet förpliktande formuleringar som vi har många av även i Sverige.

Oljekatastrofen i Kina är större än vad som tidigare har sagts. Den har också kommit i skymundan av BP:s skandal i Mexikanska Golfen. De båda katastroferna pekar tydligt på samma sak. Det räcker inte med skärpt lagstiftning. Omställningsarbetet måste intensifieras och siktet måste snabbt ändras från påbörja arbetet till slutföra arbetet.

Morgonen inleddes med en intervju med Radio Göteborg om gårdagens öppna brev till Reinfeldt som fick Karl-Otto Hultström (M) att avgå. Det har varit lite intensivt och jag kan konstatera att brevet fick stort genomslag. Tack alla för hjälpen.

Läs alla mina inlägg om energi, miljö och klimat. Läs även Jinge om Afghanistan, Jonas Sjöstedt om yttrandefrihet, Jens Holm om konservativa kristna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Media: DN,1,2,3,4,5,6, Svd1,2,3, AB, AB, GP, GT, Ssd, SR,

3 kommentarer

Lägg till din →

  1. Du verkar vilja mycket; alla munnar ska mättas, all produktion ska vara totalt miljövänlig, ingen ska kunna vara miljonär. Det låter fint i teorin, men hur ska detta finansieras?

    Bara för att man höjer skatterna till 90% får man inte in mer pengar.

  2. Problemet med raps är att det åtgår ungefär lika stor mängd energi att så och skörda det som man senare får ut av oljan i form av bränsle, dvs 1-1=0. Raps gör sig således bäst i köket i form av matlagningsoja.

    • Jöran Fagerlund 03 augusti 2010 — 07:55

      Ja precis. När jag skrev bildtexten tänkte jag på lite udda användningsområden som kräver ett flytande bränsle av oljetyp. Där kanske det kan vara värt förlusten. Jag kan inte ge något exempel. Den största nyttan gör rapsen i maten och ur miljöperspektiv är det ingen dålig nytta om den t.ex. Ersätter dålig palmolja eller animaliskt fett.

Lämna en kommentar