Eva-Britt Svensson driver EU-parlamentets arbete för att bekämpa våld mot kvinnor

Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson är ordförande i EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Hon skrev i slutet på 2010 fram ett förslag till betänkande om prioriteringar och utkast till en ny ram för EU-politiken för att bekämpa våld mot kvinnor. Under mitt besök i EU-parlamentet förra veckan för att deltaga i seminariet med Richard Wilkinson, en av författarna till boken Jämlikhetsanden, passade jag på att intervjua Eva-Britt Svensson även om arbetet med betänkandet för att bekämpa våld mot kvinnor.

Förslaget har väckt stort intresse och inte mindre än 168 ändringsförslag har lämnats in. Eva-Britt ser de flesta förslagen som förbättringar och tolkar de många förslagen som att det kommer att gå att få stöd för en bra strategi i maj snarare än som en risk att det blir ett urvattnat förslag.

Eva-Britt är inte den som ligger på latsidan och väntar på plenibehandlingen i Strasbourg i maj. Hon skriver bra i Aftonbladet, på bloggen och på hemsidan om det sexualiserade våldet i Kanye Wests video till låten ”monster”. Följ Eva-Britt Svenssons blogg och vänsterpartiets hemsida i EU-parlamentet.

Det är inte för inte som Eva-Britt är den enda svensk som har fått förtroendet att vara ordförande i ett av EU-parlamentets utskott. Hon är respekterad för sitt arbete bland andra ledamöter i breda politiska kretsar. Något man inte kan säga om Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vars kvinnosyn orsakade massdemonstrationer i Italien i helgen.

Inför arbetet med betänkandet efterlyste Eva-Britt synpunkter från medborgarna bl.a. via en grupp på Facebook. Nu efterlyser hon hjälp med att sätta press på de andra ledamöterna i parlamentet för att skapa opinion för strategin. Du hittar kontaktuppgifterna till de svenska ledamöterna här. Det är en bra början att mejla eller skicka SMS till dem. Du kan naturligtvis ta kontakt med parlamentariker från andra länder. Varför inte testa några ovanligare kontaktvägar som brev eller fax?

Tyck till om videoredigeringen

Jag har försökt ta till mig synpunkterna om redigeringen jag fick på min förra intervju om kampanjen ”Håll ihop mot rasismen”. Kom gärna med fler synpunkter, jag försöker lära mig nu innan valrörelsen drar i gång. Det visar sig att min planerade lärotid till 2014 var för kort eftersom regionvalet går om i vår. Om ni kommer med konstruktiva kommentarer skall jag låta minneskorten i kameran jobba tills de glöder.

Om ni föredrar andra leverantörer än YouTube finns min intervju med Eva-Britt även på Blip.tv och Vimeo:

Läs alla mina inlägg om EU, feminism och jämställdhet. Liknande inlägg:

1. EU-kommissionen vill förlänga olagligt fiskeriavtal med Marocko

2. Mäktigt att höra Wilkinson live

3. Feministiska framgångar i EU-parlamentet

4. Eva-Britt Svenssons föredrag på stadsbiblioteket nu uppe på nätet som film

5. Intervju med Eva-Britt Svensson om EU och jämställdhetspolitiken

6. Fullt hus på stadsbiblioteket när Eva-Britt Svensson pratade EU och jämställdhet

7. Världens bästa Eva-Britt

8. Nonsens av EU-minister Birgitta Ohlsson

9. Härliga EU

10. Välförtjänt Eva-Britt, du har verkligen gjort årets kvinnogärning.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Stefan Bergmark skriver Det handlar inte om att vinna debatten, jesper skriver Minnen om en socialdemokratisk tid som aldrig fanns, Kaj Raving skriver Ensam är starkast enlig Ledarna, Jöran Fagerlund skriver EU-kommissionen vill förlänga olagligt fiskeriavtal med Marocko, Röda Lund skriver Skyltar som får en att tänka på annat

Bloggar: Stockholmsvänstern, Jinge, Jens Holm, Anna Hövenmark, Jerker Nilsson,

5 kommentarer

Lägg till →

  1. Jättebra av Eva-Britt, men också fint presenterat, Jöran.

  2. Väldigt snygga gardiner hon har.
    Jag tycker att du gjort ett väldigt bra inlägg om en väldigt bra politiker. Eva-Britt ger Eumedlemskapet mening ta mig…

    • Elisabeth Hellman 15 februari 2011 — 22:21

      Alltid lika inspirerande att ta del av Eva-Britts engagemang och hennes ödmjuka och öppna sätt att arbeta. Tack för detta videoklipp Jöran

  3. Jag håller med. Eva-Britt är en fantastisk person och gör ett enormt bra jobb! Jag är otroligt stolt över att tillhöra samma parti…!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: