Öka takten i omställningsarbetet

Oljeläckan i Mekikanska Golfen kom till därför att världens ledare ännu inte har lagt upp ralistiska avvecklingsplaner av oljeberoendet på förhandlingsbordet.

Nu nås vi av rapporter att BP:s stora oljeläcka i mexikanska golfen äntligen är tätad. Vi kanske bevittnar slutet på början av en av vår tids största miljökatastrofer. Behovet av snabbare omställning än vad världens ledare hittills har pratat om är uppenbart. I resonemanget om peak oil pratas mest om att det i framtiden kommer att bli dyrt och olönsamt att komma åt jordens sista oljereserver. Katastrofen i golfen visar att det är svårt och riskfyllt att försöka komma åt den sista oljan. Dessutom är det dyrt. Bara olyckan har kostat 26 miljarder till dags dato.

De senaste månaderna har varit fulla av tillfällen att föra fram krav på en snabbare avvecklingstakt av fossilsamhället. Regeringen Reinfeldt har ju hävdat att man ville flytta fram positionerna i såväl EU som på Klimattoppmötet i Köpenhamn. Deras förklaring till de mediokra resultaten har ju varit att andra länder har hållit emot. Om några månader hålls nästa klimattoppmöte i Mexiko, i olyckans direkta närhet. Guldläge om man vill flytta fram förhandlingspositionerna. Ändå är regeringen Reinfeldt lika passiv som alltid i klimat och miljöfrågor.

Oljekatastrofen är något annat än spekulationer kring de pågående värmeböljorna. Det gäller att skilja på väder och klimat. Man kan inte ta några extrema somrar som tecken på klimatförändringar, lika lite som snön i vintras var ett tecken på att klimatförändringarna inte äger rum. Det intressanta är genomsnittstemperaturerna. Att det blir varmare och varmare. Att januari, globalt, var den varmaste på länge, trots att det var mycket snö i norden.

Att använda en kris som kuliss för att föra fram en politisk ståndpunkt använder bara borgarna när det gäller försämringar i välfärden och fler privilegier för de besuttna. Finanskrisen används för att täcka upp den misslyckade jobbpolitiken.Men när det gäller planetens överlevnad tiger Reinfeldt och miljöminister Carlgren still. Inga nya utspel, inga nya förhandlingspositioner har presenterats.

Skall man vara självkritisk har inte de rödgröna tagit tillfället i akt speciellt bra heller. De överenskommelser som har gjorts kring energi och EU är bra men de kan bli bättre. Vänsterpartiet borde ha använt krisen till att förhandla med Miljöpartiet och Socialdemokraterna för en mer progressiv energi- och klimatpolitik. I det här läget hade de rödgröna kunnat göra fler utspel om allt från koldioxidbudgetar och extra miljarder i infrastrukturinvesteringar till offentlig upphandling och informationskampanjer till överklassens miljöskadliga beteende.

Det är dock högeralliansen som har regeringsmakten. Det är för Reinfeldts, Carlgrens och Borgs passivitet eftervärldens dom kommer att bli hård.

Bloggar: Jonas Sjöstedt, Jinge,

Media: AB1,2,3,4,5, DN1,2,3,4,5, SVD1,2,3,4,5,6,7,8, GP1,2,3,4,5, EX1,2,3,4,5,6, SVT1,2,3,4, GP, DN, DN DN Svd,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna en kommentar