Hyresrätt en viktig byggsten i ett klimatsmart och rättvist samhälle

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, tackar föredragshållarna från Hyresgästföreningen.

Amineh Kakabaveh, bostadspolitisk talesperson och riksdagsledamot, hälsade deltagarna välkomna till den bostadspolitiska konferens Vänsterpartiet anordnade i riksdagen i lördags. Fyra göteborgare återfanns bland de 60 deltagarna: Marie Lindén, Margot Ottosson, Susanne Wold och jag.

Ett riktigt bra initiativ och jag hoppas på fler träffar där vi vänsterpartister som sitter i bostadsbolagens styrelser kan utbyta erfarenheter. Det enda negativa med konferensen var att kongressbeslutet om vegetarisk mat som förstahandsatlernativ inte nått ända ut i köket på thairesturangen vi åt på. Kongressbeslutet innebär att vi skall beställa vegetariskt till alla som inte i förväg uttryckligen beställt kött som specialkost. Nu kom servitören in och frågade hur många som skulle ha vegetariskt. Sedan fick alla andra kött och vegetarianerna fick vänta till sist. Precis som det alltid har varit och precis tvärt emot kongressbeslutet.

På konferensen serverades vi dock inspirerande och matnyttiga, om än något mansdominerade, inledningar av Lars Ohly, Jan Strömdahl, Ung Vänsters Clara Lindblom samt Hyresgästföreningens Pär Svanberg och PG Nyström. Därefter följde gruppdiskussioner och sammanfattningar i storgrupp.

För att kunna sprida kunskaperna vidare filmade jag det hela och ”buggade” riksdagens ljudanläggning. I detta inlägg lägger jag upp ljudfilerna från föredragen och diskussionen. Filmerna tar lite längre tid att redigera och få upp på nätet för mig men de kommer så småningom.

Lars Ohly
Lars Ohly betonade vikten av en aktiv bostadspolitik för att minska klassklyftorna.

Lasse var nyss hemkommen från en solsemester i revoltens Egypten och han började sin inledning med en kort reflektion om läget där och våndan av att förbereda en bostadspolitisk inledning under fredagskvällen samtidigt som uppmärksamheten drogs till TV-sändningarna om utvecklingen i Egypten.

Du kan ladda ner och lyssna på Lasses föredrag här eller via den inbyggda spelaren här på bloggen:

Pär Svanberg
Pär Svanberg, chefsförhandlare Hyresgästföreningen, framhöll att Vänsterpartiet hade den bästa politiken men att det å andra sidan inte var så svårt eftersom de andra partierna saknar politik för hyresrätter.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Pär Svanberg pratade om deras syn på de nya reglerna för allmännyttan och vad man kan göra för att sänka produktionskostnaderna för hyresrätter. Han lyfte bland annat införande av moms på hyresrätter som ett alternativ till direkt produktionsstöd. Tanken är att om man lägger en låg moms på hyran, exempelvis 6 procent som på böcker, får hyresvärden därmed rätt att få tillbaka den moms de betalar på material, varor och tjänster för att bygga och renovera. Då den momsen nästan alltid är 25 procent uppstår en mellanskillnad som gör att hyrorna kan sänkas utan minskad avkastning för fastighetsägaren. Fördelen är att stödet automatiskt ges till all produktion och renovering. Det är också en av svagheterna med förslaget. Den politiska styrningen försvinner. Ett direkt investeringsstöd kan villkoras exempelvis vad det gäller miljöbelastning och energiförbrukning.

Pär Svanbergs presentation kan du ladda ner som PDF eller PPT. Av någon anledning kan jag inte lägga upp den som Open Office. Du kan ladda ner och lyssna på föredraget här eller lyssna direkt via den inbyggda spelaren här på bloggen:

PG Nyström
PG Nyström, chefsjurist Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens chefsjurist PG Nyström fortsatte med en mer detaljerad genomgång av det nya regelverket för allmännyttan som till stora delar är en kompromiss mellan Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna. PG Nyströms presentation kan du ladda ner som PDF eller PPT. Av någon anledning kan jag inte lägga upp den som Open Office.

Du kan ladda ner och lyssna på föredraget här eller lyssna direkt via den inbyggda spelaren här på bloggen:

Jan Strömdahl
Jan Strömdahl

En mer kritisk hållning till de nya reglerna hade Jan Strömdahl. Han kallade införandet det nya regelverket en förskjutning från skydd av hyresgästerna till ett skydd av bostadsspekulanterna.

Du kan ladda ner och lyssna på föredraget här eller lyssna direkt via den inbyggda spelaren här på bloggen:

Clara Lindblom
Clara Lindblom, Ung Vänster, berättade hur allmännyttan i Huddinge tillsammans med jagvillhabostad.nu byggt små lägnheter med de lägsta kostnaderna för nyproduktion i länet.

Ung Vänsters Clara Lindblom efterlyste en mer konkret bostadspolitik i kommunerna med tydliga siffror hur många bostäder som skall byggas, hur stor andel av dessa som skal vara hyresrätter, vad de kommer att kosta och var de skall ligga. Hon gav även exempel på framgångsrika byggprojekt med rimliga hyror.

Du kan ladda ner och lyssna på föredraget här eller lyssna direkt via den inbyggda spelaren här på bloggen:

Diskussioner
Stockholmaren Mehdi Oguzsoy gav sin syn på saken i diskussionen.

Deltagarna ställde frågor till föredragshållarna, främst Hyresgästföreningens representanter, som jag sparade i en separat fil. Mikrofonerna fångade inte riktigt upp frågorna men du kan testa att skruva upp volymen lite eller bara lyssna på svaren de är rätt uttömmande så du förstår nog frågorna. Ladda ner och lyssna här eller använd bloggens inbyggda spelare:

Tack alla som kom och tack Amineh och Gustav som skötte arrangemanget. Filmer kommer när de är klara, som sagt. Här finns lite fler bilder från konferensen:

Läs alla mina inlägg om bostäder, hyresrätt och segregation. Liknande inlägg:

1. Ett steg framåt och två steg bakåt när miljönämnden sammanträdde för sista gången

2. De borgerliga kranskommunernas låga ambitioner är ett större problem än Göteborgs bristande möjlighet att gå före

3. Margot Ottosson (V) fick med sig S och MP att stoppa strandnära villor i problemområdet Askim

4. Socialdemokraterna och miljöpartiet spär på segregationen i ett av stans största problemområden Örgryte

5. Var är dansk TV nu?

6. Göteborg inför antidiskrimineringsklausul efter motion från Vänsterpartiet

7. De rödgröna i Göteborg presenterade avsiktsförklaringen och tilläggsbudget 2011 på en presskonferens i dag

8. Satsning i nordost är bra men för att bryta segregationen måste vi fokusera på överklassområdena

9. Inför högskattezoner i överklasstäta områden i stället för nystartzoner i invandrartäta områden

10. Segregationsproblemen börjar i Älvsborg och inte i Bergsjön

11. Kranskommunerna trivs med segregationen

12. Det mesta återgår till det normala och det är det som är problemet

13. Klassamhället är oförenligt med hållbar utveckling

14. Bygg hyresrätter, inte ägarlägenheter

15. Vänsterförslag om romskt kulturcenter väl förankrat

16. Förstasidan och helt uppslag om problemområdet Askim i tidningen Sydväst

17. Orättvisorna har ökat på grund av politiska beslut från borgare och sossar

18. De med de högsta inkomsterna förstör miljön mest och har störst ansvar att ändra sig

19. Göteborg slits isär

20. Flitiga ungdomar tar strid mot nedskärningar i Göteborg

Intresant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: AB1,2,3,4,5,6, DN1,2,3,4,5,6, SVD1,2, GP1,2,3,4, EX1,

3 kommentarer

Lägg till →

  1. Hej! Tack för en snygg och trevlig dokumentation av bostadsseminariet i Stockholm. Jag har hänvisat till ditt blogginlägg från V Östergötlands hemsida, jag hoppas att du inte misstycker, http://ostergotland.vansterpartiet.se/?p=1626

    Hälsningar
    Linda Snecker V Norrköping, Östergötlands distriktet

  2. Det skall finnas många olika former av upplåtelseformer men alla upplåtelseformer skall bära sina egna kostnader och inte bekostas av ”någon annan”!
    😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: