Lam men informativ debatt på Naturskyddsföreningens utfrågning om miljöarbetet i Göteborg

Den "ekologiska trubaduren Humlan" stod för underhållningen.

Vi partiföreträdare fick väl aldrig upp temperaturen i debatten när Naturskyddsföreningen i går bjöd in till utfrågning, på Win-Win på Tredje långgatan, om Göteborgs miljöarbete. Desto varmare var det på scenen. Mycket vatten dracks och mycket vatten svettades ut.

Om den politiska hettan uteblev var mötet i stället informativt. Naturskyddsföreningen har gjort en enkät med frågor till partierna och även en uppföljning av den enkät som gjordes inför valet 2006. Informativ läsning och Vänsterpartiets politik och politiska arbete står sig bra i jämförelse om jag får säga det själv.

Första frågeställningen handlade om naturreservat. En del viktiga beslut om skydd har fattats i Göteborg men inget parti kan med hedern i behåll påstå att de har tagit initiativ för att verkställa fattade beslut eller ha gått fram med nya initiativ.

Miljömåltider: eko och vego

Den andra frågeställningen handlade om miljömåltider. Naturskyddsföreningens ingång var om vi vill införa en vegetarisk dag i veckan. Flera av de borgerliga och även socialdemokraterna resonerade att det skall finnas vegetariska alternativ och vara upp till eleverna att välja. Jag svarade att vi mycket väl kan tänka oss dagar då man bara serverar vegetarisk mat men att vi har valt att i stället försöka få in mer vegetarisk mat i arbetet med miljömåltider. Det har tidigare definierats som andel ekologisk mat och har följts upp genom att se hur stor del av kostnadssumman för mat som kommer från ekologisk mat. Jag har skrivit om bristerna med denna uppföljning tidigare.  I stället har vi fokuserat på att så länge det inte finns fungerande miljömärkning kan enbart vegetarisk mat ingå i definitionen på en miljömåltid. Med vår ambition att minst 25 procent av maten som serveras skall vara miljömåltider innebär det i praktiken minst 25 procent vegetariskt.

En dag i veckan kan också vara ett trubbigt mål. Redan idag är flera dagar i praktiken vegetariska, exempelvis om det bara serveras pannkakor, eller ärtsoppa. Risken är att köttkonsumtionen inte minskar tillräckligt. Nu skall jag inte kritisera målet för mycket. Vi vill ha mer vegetarisk mat i verksamheterna. Kommer det ett förslag om en vegetarisk dag i veckan kommer vi inte att rösta emot. Vi har även föreslagit att Liseberg skall ha lika många vegetariska alternativ som kött och enbart ha rättvisemärkta och ekologiska produkter.

Kollektivtrafik för att minska biltrafiken

Det tredje temat för dagen var kollektivtrafik och stadsplanering. Frågan gällde principen att kollektivtrafiken skall finnas på plats redan innan inflyttning till ett nybyggt område. Min ingång var att det är lika självklart som att el, vatten och avlopp skall vara på plats när man flyttar in. Kollektivtrafiken är en del av infrastrukturen. Ingen vill väl flytta in i en lägenhet och vänta ett halvår på vatten.

Vi pratade mycket om kollektivtrafikprogrammet K2020. Jag upprepade Vänsterpartiets kritik. K2020 leder till ökad biltrafik. Vi ville att ambitionen skall vara minst 50 procent resor i kollektivtrafik (inte 40 procent) och att K2020 skall syfta till att minska biltrafiken.

Dags för koldioxidbudget

Det fjärde debattblocket handlade om minskning av koldioxid. Naturskyddsföreningen föreslår en årlig minskning med två procent. Det passar väl in i det förslag om koldioxidbudget Vänsterpartiet presenterade i en motion 2008. Det är obegripligt att alla andra partier enbart tycker att pengar är så viktiga att de behöver budgeteras och inte begränsade naturresurser.

Avslutningsvis lyfte jag att det är viktigt med ett rättviseperspektiv och ett jämställdhetsperspektiv. Höginkomsttagare står längre från Göteborgs miljömål än låginkomsttagare. Män står längre från miljömålen än kvinnor. Dessa perspektiv är det bara Vänsterpartiet som konsekvent anlägger. Mitt vallöfte blev att vi kommer att fortsätta med detta under nästa mandatperiod.

I övrigt rullar valrörelsen och utspelen vidare. Några är rasistiska, andra usla medan våra är riktigt bra: bötfäll de som tar ut överhyra. Utvärderingen av utfrågningarna handlar som vanligt mer om analys av retorik än politik.

Du kan lyssna på hela debatten här:

Ljudfilen är en och en halv timme lång. För den som bara vill veta vad jag svarade klippte ihop en kortare fil på 15 minuter med enbart frågorna och mina svar.

Jag sände även på Vänsterpartiet Göteborgs bambuserkanal men det blev något knas med bilden så vi kommer att radera den om ett tag men eftersom jag lovade att lägga ut den till ett par av deltagarna och arrangörerna får den ligga kvar ett tag. Det verkat lite svajigt med tekniken. Den som kan lite mer än jag om video på Windows får gärna höra av sig.

Naturskyddsföreningens rapporter hittar du här.

Läs alla mina inlägg om energi, miljö och klimat, Liknande inlägg:

1 Skärpt oljelag är bra men avveckling av oljeberoendet är bättre

2 Öka takten i omställningsarbetet

3 Dödens dag

4 Att det skall vara så svårt att prata klass och kön i miljöfrågor

5 Verkligheten gav Vänsterpartiet rätt om Göteborg Energi

6 Klimatarbetet bortblåst i Borgs budget

7 Liseberg hade en kvarts miljard att förbättra världen med 2009 men väljer istället att fördärva världen

8 Positivt med storskalig satsning på vindkraft

9 Dags för ett nytt elnät – ett smartare elnät

10 Stora möjligheter för biogas – frågan är om vi skall ha den i våra fordon

11 Studiebesök med Kent Persson och Urban Junevik på Göteborg Energi

intressant och politometern läsa andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Media: AB1,2,3,4,5,6,7,8,9,10DN1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11, Svd1,2,3,4,5,6,7, GP1,2,3,4,5, Svt1,2,3,4, GT1,2,3,4,

Bloggar: Alliansfritt, Emil Broberg, Esbati, Jens Holm, Jinge, Jonas Sjöstedt, Jonas Sjöstedt,

En kommentar

Lägg till din →

  1. gunilla jönsson 03 september 2010 — 23:28

    Södra Sverige tycks vara hela Sverige för Alliansen och att allt norr om Gävle är en resursstation för mineraler, vattenkraft och skog. Vid ett besök i Umeå, oktober 09, uteslöt inte Reinfeldt att tillåta uranbrytning i inlandet och enligt partiledarutfrågningen med Björklund (fp) i svt 29/8, så svarade han lättvindigt att det var ”fine for me” med uranbryning i Norrland.

    Väljarna har fått besked. Så talar kolonialherrarna som girigt lyfter blicken över Norrlands inland, men ser inte vår storslagna natur och vad som är grunden för vår turistnäring med utvecklingsmöjligheter, en ren miljö som ger livskvalitet till länets invånare och besökare, och en rennäring som måste ha förutsättningar att leva vidare.
    Naturen har ett värde- men inte på börsen! Stöd vår namninsamling mot uranbrytning i Väaterbotten.
    http://www.namninsamling.com/uranAC

Lämna en kommentar